kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UYUŞTURUCU PARALARINI AKLIYOR... 5 kişilik Türk heyetinin (altta) sorguladığı Nedim Seven'in PKK kampında çekilmiş fotoğrafları var. Hacı Karakoyun (solda) ise, uyuşturucu paralarını Almanya'da paravan şirketler aracılığıyla aklıyor.

PKK'nın karakutusu Paris'te sorgulandı

ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
PKK'nın eroin trafiğinden gelen yaklaşık 1 milyar Euro'yu yönettiği ileri sürülen Nedim Seven, Türk adli makamları tarafından tutuklu bulunduğu Fransa'da sorgulandı. Seven'in iadesi istendi..
İki ay önce İtalya'da sahte pasaportla Ermenistan'a geçmek üzereyken Türk istihbarat birimlerinin verdiği bilgiyle yakalanan ve İtalyan hükümeti tarafından Fransa'ya teslim edilen PKK'nın karakutusu Nedim Seven, Türk adli makamlarınca sorgulandı. 20 Ağustos'taki gizli operasyonu SABAH muhabiri yakından takip etti.

5 KİŞİLİK HEYET GİTTİ
PKK'nın Avrupa'daki bir milyar dolarlık kara para trafiğini yöneten Nedim Seven için harekete geçen Türk makamları, PKK'ya yönelik çalışmalarını Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde başlattı. Türkiye, aralarında üst düzey hâkim, savcı ve Emniyet mensuplarının bulunduğu 5 kişilik bir heyetle Fransa'nın başkenti Paris'e gitti. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Tetkik Hâkim Ergin Ergül başkanlığındaki heyette, Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu'nun yanı sıra İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden iki emniyet amiri yer aldı. Türk heyeti, La Sante Cezaevi'ndeki Seven'i zırhlı araçla getirttirerek bizzat sorguladı. Hakkâri doğumlu Nedim Seven'in, top sakalını ve bıyıklarını kesmiş hali, dünya medyasından sadece SABAH tarafından görüntülendi.

1 MİLYAR EURO
Heyet, PKK'nun uyuşturucu kaçakçılığından elde ettiği 1 milyar Euro'luk bütçeyi çeşitli Kürt işadamlarının kurduğu holdingler üzerinden yönettiği tespit edilen PKK'nın kasası Nedim Seven'e, özellikle bu yönde sorular yöneltti. Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, Nedim Seven hakkında hazırladıkları iddianameleri ve iddianamelerde geçen suçları bizzat Seven'in yüzüne tek tek okudu. Türk makamları, Fransız istihbarat birimlerine PKK hakkında bir dosya verdi. Dosyada, PKK'nın Kuzey Irak'ta eroin imalatı yaptığı köylerin uydu fotoğrafları da yer aldı. Dosyada yer alan bilgilere göre, örgüt kontrolünde imal edilen uyuşturucu PKK'nın seçkin birliği HPG (Hezen Parastina Gel)'nin yardımıyla Kuzey Irak'tan geçirilerek Van, Hakkâri ve Şırnak kırsalından Avrupa'ya aktarılıyor. Buradan elde edilen para Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan KARSAZ adlı Uluslararası Kürt İşverenler Birliği'ne iletiliyor. Bin işyerinin kayıtlı olduğu KARSAZ'da toplanan para, yönetim kurulu üyesi Hacı Karakoyun tarafından uyuşturucudan elde edilen paralarla birlikte çeşitli paravan şirketlere aktarılarak aklanıyor. PKK'nın Avrupa'daki finansörü ve kara para aklayıcısı Hacı Karakoyun tarafından işletilen para daha sonra Suriye ve Ermenistan üzerinden silah olarak Kandil Dağı'na gidiyor.

İADELERİ İSTENDİ
Türk heyeti, Fransız Adalet Bakanlığı'ndan PKK'nın Ali Rıza Altun'dan sonra yeni Avrupa Sorumlusu Canan Kurtyılmaz, 17 cinayetten sorumlu tutulan Fransa Sorumlusu Kazım Ergün ve bölücü terör örgütü PKK'nın kasası ve kilit adamı Nedim Seven'in iadesini Fransa'dan resmen istedi. Türk makamlarının bu talebini incelemeye alan Fransa Adalet Bakanlığı Uluslararası Ceza İşleri Bürosu Müdür Yardımcı Bayan Dewailly, Aurelia Devos ve Elie Viktor Renard'ın da yapacakları inceleme sonunda gerek duyulması durumunda Nedim Seven ve üst düzey PKK'lıların iadelerini yapabileceklerini belirttiği öne sürüldü. Bu arada Nedim Seven'in adliyedeki sorgusunda Türk yetkililerin hiçbir sorusuna yanıt vermediği öğrenildi.
Haberin fotoğrafları