kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte hükümetin memurlara zam teklifi

Yeni Haber
Toplu görüşmelerin 4. turunda Hükümet, memurlara 2009 yılı için yüzde 3.5+4 zam önerdi.

Hükümet, 2,5 milyon memura 2009 yılında yapmayı planladığı zam rakamını yıllık yüzde 7,5 olarak açıklamasına sendikalar tepki gösterdi.
Başbakanlık Merkez Bina'da devam eden görüşmelerde Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, sendikalara 2009 Ocak'ta yüzde 3,5, Temmuz'da ise yüzde 4 zam önerdi. Bu artış, kümülatif toplamda ise yüzde 7,6'ya denk geliyor. Ayrıca, enflasyonun yüzde 7,5'in üzerinde çıkması durumunda bu farkın memur maaşlarına yansıtılması önerildi. Sendikalar ise bu teklife sıcak bakmıyor.

Eğer 2009'da memur maaşları hükümetin öngörüsü doğrultusunda ilk altı ayda yüzde 3,5 olarak artarsa halen 1119 YTL olan en düşük memur maaşı, Ocak'ta 40 YTL artarak 1159 YTL'ye yükselecek. İkinci altı ayda ise yüzde 4'lük zam 46 YTL artış getirecek. Böylece en düşük memur maaşı, Temmuz'da 1205 YTL'ye çıkacak.

Hükümetin enflasyon hedefi doğrultusunda belirlediği teklife, sendikalardan tepki geldi. Saat 16.00'ya kadar süre isteyen sendikalar, yeni bir öneri bekliyor.

Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, "Bu beklemeedğimiz bir teklif değil. Ancak hedeflenen enflasyonun temel alınmasını anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü enflasyon hedefi hiç tutmadı, hep ya yüzde 100, ya yüzde 150 fazla çıktı" ifadelerini kulandı. Kendilerinin bugüne kadar uzlaşma eğiliminde olduklarını aktaran Akyıldız, bunun için hükümetten müzakere edilebilir bir rakam beklediklerini anlattı. Akyıldız, yüzde 7,5'lik teklifin yukarı çekilmemesi durumunda ise yarın sabahtan itibaren oturma eylemi başlatacaklarını dile getirdi.

Memur - Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise önerilen teklifin beklentilerini karşılamadığın söyledi. Halen müzakare edilebilir bir rakam için umutlarını sürdüklerini kaydeden Gündoğdu, "Cuma günü saat 24'e kadar çözüm umudumuz devam ediyor. Eğer bu gerçekleşmezse B planını devreye koyacağız. Ancak çözüm umudumuz devam ettiği için bu plan şimdilik açıklamıyoruz" dedi.

Öte yandan, toplu görüşmelerin tamamlanması için tanınan süre 30 Ağustos'ta doluyor. Anlaşma sağlanamaması durumunda Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Ancak kurulun vereceği kararın bağlayıcılığı bulunmadığı için son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

AA