kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

YÖK'ün doğru kararı Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerini doldurdu

YÖK tarafından devlet üniversitelerinde yaklaşık 154 bin kontenjan artırılmasıyla, Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimiz "kontenjanlarımız boş kalabilir" endişesini yaşadı. 18 Haziran' da gazetem SABAH'tan "ÖSS'de 185 puan barajını düşürün" başlığıyla YÖK'ü uyardım. 20 Haziran'da da YÖK Genel Kurulu doğru bir karar alarak, 4 yıllık lisans programları için 185 puan barajını 165'e, 2 yıllık ön lisans programları için 160 puan barajını 145'e düşürdü. Bunun sonucunda 4 yıllık lisans programları için geçen yıla nazaran başvurularda yaklaşık yüzde 50, 2 yıllık ön lisans programların da ise yüzde 25 artış oldu. Yerleştirme sonuçlarına baktığımızda Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizin yaklaşık yüzde 80 dolduğunu gördük. Doğru karar alarak üniversitelerimizin dolmasını sağlayan YÖK'ün değerli yöneticilerini bir kez daha kutluyorum. Ayrıca üniversite adayları, ÖSYM Başkanımız Prof. Dr. Ünal Yarımağan' ın da bu konudaki gayretlerini sakın göz ardı etmeyin ve O'na kalpten teşekkür edin.

Kayıt işlemleri eylülde
Tercih yapan 1 milyon 179 bin adaydan, 505 bini üniversiteli oldu. Açıköğretim fakültesini kazananlarla birlikte bu sayı 833 bine yükseldi. Tercih yapan 1 milyon 179 bin adayın 265 bin 230'u 4 yıllık bir fakülteye yerleşti. İki yıllık fakültelere yerleşen aday sayısı 239 bin 853 oldu. Farklı katsayı uygulaması nedeniyle üniversiteye girişleri zorlaştırılan meslek liselerinden 4 yıllık bir fakülteyi kazanan aday sayısı 17 bin 836 oldu. 60 bin imam hatipliden yaklaşık 3 bin 500'ü 4 yıllık bir fakülteye yerleşti. Okul birincilerinin 2 bin 897'si 4 yıllık bir fakülteye yerleştirildi. 521 okul birincisi iki yıllık okullara yerleştirilirken toplam yerleşen okul birincisi sayısı 3 bin 541 oldu. 719 okul birincisi açıkta kaldı.
ÖSYS'de bir programı kazanan adayların kayıt işlemleri 1-8 Eylül arasında yapılacak. Kayıt için aday, diploma aslı, nüfus cüzdanının onaylı örneği, ikametgahı ile ilgili beyanı, erkek, 1986 ve öncesi doğumluysa askerlik kâğıdı, 12 vesikalık fotoğraf, katkı payıyla ilgili belge, üniversitenin istediği diğer belgelerle bizzat başvuracak. Posta ile kayıt yapılamıyor. Onaysız belgeler ve fotokopi kabul edilmeyecek. Adayların, kayıt için o yüksek öğretim programının şartlarına uyması gerekiyor. Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik, mülakat sınavını kazanamama gibi nedenlerden yerleşemeyen adaylar ÖSYM'nin öngördüğü bir alt tercihine yerleştirilecek.

Ek yerleştirme ekimde
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre üniversiteye yerleşenler için kesin kayıt dönemi 8 Eylül' de sona erecek. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını YÖK'e bildirecek. Yerleştirme sonucunda, yarısından fazlası Vakıf ve KKTC'deki üniversitelerde olmak üzere toplam 24 bin 361 boş kontenjan kaldı. Lisans programlarında 7 bin 354, ön lisans programlarında 17 bin 7 kişilik boşluk var. Tahminime göre bu rakam kayıt yaptırmayanlarla yaklaşık 35 bine çıkacak. Burada kazanıp da kayıt yaptırmayanlara çok kızıyorum. Hem bölümlerin suni olarak taban puanlarını oluşturuyorlar, hem de birçok öğrencinin hakkını gasp ediyorlar. Bu tür öğrencilere yalnızca puan düşürülmesi değil, daha başka engeller de getirilmeli.
Bu kontenjanlar ek yerleştirme ile doldurulacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeni ile boşalan ve Tercih Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan bölümlere ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacak. ÖSYM'den aldığım bilgiye göre adaylar ekimin ilk haftasında ek yerleştirmeye başvurabilecek. 2008 ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmeleri için, 2008 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekiyor. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekecek..