kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

Özel okullarda ön kayıt

Özel okullarda ön kayıt dönemi başladı. Ön kayıt dönemleri 5, 12 ve 19 Ağustos'ta olacak. Salı günleri yeniden taban puanlar ilan edilecek. Sevgili veliler şayet öğrencinizin puanı ilk ön kayıtta yetmiyorsa paniklemeyin. Puan düşmesini her hafta izleyin. İstediğiniz özel okulun yönetimiyle diyalog içinde olun. Şayet okulların kontenjanı dolmazsa, dolana kadar devam edecek . Sakın bunu gözden kaçırmayın. Benden size tavsiye, boş kontenjanları iyi izleyin. Geniş bilgiyi, Türkiye Özel Okullar Birliği'nden (0212 249 00 00) alabilirsiniz.
AB ülkeleriyle aynı standartları paylaşabilmek için en önemli etken yabancı dil. Tabii ki bunun yanında bilgi teknolojisine bağlı internet ve bilgisayar öğrenimine de gerek var. Tüm bu özellikleri göz önünde bulunduran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk ve ortaöğretimde müfredat değişikliği yaptı. Yeni müfredat, öğrencilerin üretken, bilgi teknolojilerini kullanabilen, düşünen ve problem çözme yeteneğini geliştiren özellikler taşımasını hedefliyor. Ancak MEB elinden geleni yapmasına rağmen, bu çalışmalar yeterli olamıyor.
Bugün devlet okullarında sınıfların öğrenci sayısının azaltılmasıyla yabancı dil ve teknoloji eğitiminde istenen sonuçlar yakalanabilir.
İşte bu durumda gündeme özel okullar geliyor. Günümüzde bilim ve teknoloji akıl almaz hızla ilerliyor. Çağı yakalamak ve çağdaş ülkelerin eğitim seviyesine ulaşmak ancak kaliteli ve etkin bir eğitimle mümkün. Ekonomik büyüme ve kalkınmayla rekabetin itici gücü ise eğitim. Devletçe eğitim için yapılan harcamalar küçümsenemez. Ancak hızlı nüfus artışı ve ülkemizin ekonomik gücüyle birlikte devletimizin eğitime ayırdığı bütçe oranı dikkate alındığında, özel sektörün eğitime yatırım yapması ve bunun teşvik edilmesi gereği ortaya çıkıyor.

Hoş geldin Bilfen
İşte bu özel okullardan biri de eğitim dünyamızın duayeni Osman Öztürk'ün kurucusu olduğu Bilfen . Bu öğretim yılı Bahçeşehir'de okulunu (ana, ilk ve ortaöğretim) açıyor. Binayı gördüğümde birden 10 yıl öncesine gittim. Çamlıca'daki okulun kapısından girdiğimde mükemmel bir fiziki ortamla karşılaşmıştım. Daha sonra iddialı, güvenilir, ciddi bir yönetim, öğretmen ve rehberlik kadrosuyla bir araya gelmiştim. Lise bölümü öğrencileriyle "Üniversiteye giriş" konusunun artı ve eksilerini verdiğim panelde geniş şekilde konuşmuştuk. Gençler, o gün öyle ciddi ve bilinçli sorular sormuştu ki, bugün bile bazı panellerde bunu örnek gösteririm. Bir Bahçeşehirli olarak, böyle kaliteli bir kurumun beldeme gelmesinden, çocuklarımız için mutluluk duyuyorum. Bunu da sizinle paylaşmak istedim.
Bilfen dünyadaki 34. Öğrenme Stilleri Merkezi. Eğitim öğretim programının uygulamaları her öğrencinin farklı öğrenme stiline sahip olduğu bilgisi göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor. Öğrenme Stillerinde amaç, testlerle bireysel farklılıkları ve öğrenme stilleri saptanan öğrenciler için bilgiyi kalıcı ve etkin hale getirmek. Bu konuda okul Türkiye'nin "Öğrenme Stilleri Merkezi" olarak yalnızca kendi öğrencilerine değil, tüm öğrencilere katkı sağlıyor. Özellikle bu yıl OKS ve ÖSS'de gösterilen başarıdan dolayı tüm Bilfen ailesini kutluyorum. Ayrıca değerli dostum Fatih Öztürk'e de Bahçeşehir'e hoş geldin diyorum.

Özel okulculuğa teşvik
Ülkemizde özel okulların oranı yüzde 2 bile değil. Teşvik edilmesi halinde bunların tüm kontenjanları dolabilir. Bu okullar yıllardır yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Bu olumsuz ortam, ancak MEB'in özel okullardan hizmet almasıyla giderilebilir. Bu da devlet okullarında kontenjan rahatlığı getirir. MEB'in eğitim kalitesini yükseltmeye çalışan bu okul girişimcilerine destek vermesi; ülkenin geleceği için önemli bir adım olacak. Özel okul açan kişi, okul binasını yaptırmanın yanı sıra hem istihdama katkıda bulunuyor, hem de vergisini ödüyor.
Bunca faydası varken, ülkemizde yanlış bir anlama var. Sanki özel okulculuğu teşvik etmek, devlet okullarını ihmal etmek anlamına geliyormuş gibi düşünülüyor. Bana göre yanlış bir düşünce. Devlet ve özel okul ayrımına kesinlikle karşıyım. Türkiye'nin geleceği için yabancı dil ve bilgisayar teknolojisini iyi bilen gençleri yetiştiren bu özel okulları ayakta tutmalıyız. Hükümetimizin MEB denetiminde, kendi yükünü azaltan, eğitim kalitesini yükseltmeye çalışan özel okul girişimcilerine destek verme çalışmalarını doğru buluyorum.