kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

OKS son kez yapıldı

Geçen hafta Kanal D'de "Dobra Dobra" programında OKS, SBS, ÖSS'nin öncesini ve sonrasını konuştuk. Programın büyük kısmını gençaile iletişimine ayırdık. Öncelikle eğitim konularına yer veren, böyle kaliteli bir programı hazırlayıp, sunan güzel insanlar Müge Anlı ve Pakize Suda'yı kutluyorum. Programda, Anlı ve Suda, magazin olaylarını değerlendirip, yaşamın içindeki konuları yorumluyorlar.
Dobra Dobra'ya, sanat, eğitim ve medya dünyasından ünlü isimler de katılıyor. Sunucular ele aldıkları konuları bütün detaylarıyla tartışıyor ve etkilerini gözler önüne seriyorlar.
OKS son kez yapıldı. 913 bin adayın, yaklaşık 200 bini liselere girişte mutlu olabilecek. Kısacası adayların heyecanı Ağustos başına dek sürecek. Sınavda bilgileri doğrultusunda başarılı olmaya çalıştılar. Şimdi sıra doğru tercih yapmaya geldi. Sınavın ardından gazeteniz SABAH'tan cevapları aldınız.
Daha sonra netlerinize göre yaklaşık puan hesaplarınızı yaptınız. OKS puanlarının çözüm ortalamaları, standart sapma ve puan değerleri, 2007'ye ait. Bu yıl yeni bir sınav uygulandı. Bu yüzden testlerin soru çözüm ortalamaları ve standart sapma değerleri değişeceğinden, size verilen puan değerleri kesinlikle 2008-OKS' yi yansıtmıyor, yalnızca fikir verme amacını taşıyor. Bu nedenle hesapladığınız puanın; beş fazlası ya da beş eksiğinin gelmesi normal. "Benim puanım şu kadar. Kazanır mıyım? Kaybeder miyim" diye kendi kendinize soruyorsunuz. Bir süre sonra bu sınav sendromu da geçecek ve rahatlayacaksınız.
Yavaş yavaş günlük yaşamınıza döneceksiniz. Önünüzde çok iyi değerlendirebileceğiniz bir tatil dönemi var. Eğer bir yıl veya iki yılın yorgunluğunu, stresini atmak istiyorsanız, işte size güzel bir fırsat. Unutmayın ki, bu dakikadan sonra sınav sonucu asla değiştirilemez. Siz elinizden gelen tüm çabayı gösterdiniz. Şimdi sıra 11 Temmuz'u beklemeye geldi. Belki bu dönemde de kısa bir heyecan yaşayacaksınız. Her konuda okuyucusunun yanında olan SABAH, tercih döneminde de siz lise adaylarının yanında olacak.

Geçen yıla aldanmayın
Son kez yapılan OKS, geçmiş yıllara göre daha kolaydı. Bu da daha çok öğrencinin, daha çok net çıkarmasına neden oldu. Bence, önceki yıllara nazaran, 2008'de çok sayıda birinci çıkaracak. Aldığım bilgiler doğrultusunda bu sayı 75'ler dolayında. Testlerin soru çözüm ortalaması artacak. Bunun sonucu adayların girmek istedikleri okullar, 2007'ye göre daha fazla net isteyecek. Böylece, taban puanları yükselecek. Tahminime göre, adaylar geçen yıl 90 netle girdikleri bir okula, bu yıl 9495 netle girebilecek. Geçen hafta YÖK'ü uyardım. Bu hafta yine uyarıyorum! Devlet üniversitelerimizdeki kontenjan artışı, vakıf ve KTTC üniversitelerini olumsuz etkileyecek. Bence, 2008-ÖSYS'de bu üniversitelerimizin kontenjanlarını doldurabilmeleri için 185 baraj puanının düşürülmesinde yarar var. 16 Haziran Pazartesi günü SABAH'ta 2008-ÖSS soru ve cevapları yer alacak. Şimdiden gazetenizi ayırtın.