kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin Afrika için büyük adımı

DUYGU GÜVENÇ
İstanbul bugün Türkiye-Afrika Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Zirvenin en kritik konuğu Sudan Devlet Başkanı..
Afrika Birliği ocak ayında stratejik ortak ilan ettiği Türkiye ile ilk buluşmayı İstanbul'da gerçekleştirecek. Türkiye-Afrika Birliği toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında başlayacak. Afrika kıtasında yer alan 53 ülkeye yapılan davete yaklaşık 50 ülke olumlu cevap verdi. Gül aralarında Burkina Faso, Cibuti, Ekvador Ginesi, Komorlar, Mali, Sudan devlet başkanları ile Etiyopya, Fas, Nijer, Togo, Ruanda ve Uganda'nın başbakanlarının bulunduğu Afrikalı temsilcileri ağırlayacak. Zirveye 20 kadar da uluslararası örgüt temsilcisi katılacak.

İSTANBUL DEKLARASYONU
Zirve sonunda Afrika Birliği ile Türkiye arasında İstanbul Deklarasyonu yayınlanacak. Deklarasyonda bundan sonraki ilişkilerin genel felsefesi belirlenecek ve deklarasyona bağlı olarak bir de işbirliği programı açıklanacak. Türkiye kara kıta ile sanayi, ticaret barış, güvenlik, alt yapı sağlık, çevre, kültür eğitim ve beslenme gibi alanlarda işbirliği yapacak. Afrika kıtası ile Türkiye arasında işbirliğini kurumsallaştırmak amacıyla bir de izleme mekanizması oluşturulacak.

İKİNCİ ZİRVE 5 YIL SONRA
Zirvenin en zorlu konuklarından biri ise Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir olacak. Gül'ün daha önce Ankara'da ağırladığı Beşir için Sudan'ın Darfur bölgesinde 2003'te başlayan isyan sonrasında meydana gelen ölümlerle ilgili, Uluslararası Ceza Mahkemesi, soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle dava açtı ve tutuklanmasını istedi. Türkiye'nin 1998 yılından bu yana sürdürdüğü Afrika'ya açılım politikasına karşın Kuzey Afrika ülkelerinden katılımın düşük kalması dikkat çekti. Bu çerçevede Libya Cezayir, Fas gibi ülkeler de zirveye alt düzeyde katılmaya karar verdi. 5 yıl sonraki ikinci zirve ise bu defa Afrika'da yapılacak.