kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Öz, eşi Lisa ile 23 yıldır mutlu bir evlilik hayatı sürüyor.

En iyi kalp cerrahı değilim ama benden iyisi de yok!

Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, Esquire dergisine özel hayatıyla ilgili konuştu. "Dünyanın en iyi kalp cerrahı siz misiniz?" sorusuna Mehmet Öz şöyle cevap verdi: Herkesten iyi değilim ama benden de iyisi yok!..
Ünlü Amerikan dergisi Time'ın '2008 Yılının En Etkili 100 Kişisi' arasında gösterdiği Mehmet Öz, 7 yaşında doktor olmaya karar vermiş. Öz, bugün 48 yaşında ve Kolombiya Üniversitesi'nde başkan yardımcısı, New York Pres- byterian Hastanesi'nde Kalp ve Damar Enstitüsü ve Tamamlayıcı İlaç Programı'nı yönetiyor. Esquire dergisinin ağustos sayısına konuşan Öz, bu röportajda ne kereviz, ne badem, ne de cevizin nimetlerinden bahsediyor. Bu kez sadece kendisini anlatıyor.

ERKEKLERİN KALBİ FARKLI

* Doktorluk sizin çocukluk hayalinizdi ve bunu gerçekleştirdiniz. Ne söyleyeceksiniz? Evet ne mutlu bana ki, bunu gerçekleştirdim. İnsanlara yardım etmek, onların takdirini duymak benim için en büyük mutluluk, en büyük onur. Bir doktorun en büyük beklentisi iyileştirdiği hastanın takdiridir.

* Dünyanın en iyi kalp cerrahı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Hayır, öyle bir şey yok! Bence herkesten daha iyi değilim ama benden daha iyisi de yok!

* Peki sizi diğerlerinden ayıran ne? Bence farklı olan yöntemim... Karmaşık konuları anlatmak için benzetmeler kullanıyorum. Doktorların büyük bir kısmı sanıyorlar ki, eğer halka ne öğrenmeleri gerektiğini anlatırlarsa, anlarlar. Bu doğru değil! Anlatırken benzetmeler kullandığım zaman, insanlar kendilerini hem daha rahat hissediyor hem de konuyu daha iyi öğreniyor. Önemli hiçbir konu hikayesiz anlatılamaz bence...

* Peki bir kalp cerrahı olarak, kadınların kalbine giden yolun nereden geçtiğini söyleyebilir misiniz? Çok zor, bir bilsem... Aslında ilginç bir şey var, kadınların kalbi erkeklerinkinden farklı... Elinle dokunduğun zaman, dokularının farkını anlıyorsun. Kadınlarda kalbi besleyen damarlar ufacık bir makarna gibi, erkeklerinki ise spagetti makarnası gibi kalındır.

* Peki hayatta kalbinizle mi, mantığınızla mı hareket edersiniz? Kalbimle! En sıkıntılı zamanlarda beynini değil, kalbini kullanman lazım. En akıllı insanlar iyi cerrah olamaz; çünkü beyin kalbin önüne geçtiği zaman düşünmeye başlarsın! Maalesef düşünerek hareket etmek zor. Mantık devreye girdiğinde karar vermek de zorlaşıyor. İnsanın hayattaki en büyük rakibi kararsızlık.. Bir yerden sonra kendini bırakman lazım. Mesela; cerrah olarak hissin ne yöndeyse ona göre ameliyat yapman lazım. Hayatta en büyük kayıplarım aslında yapmadığım şeyler...
Haberin fotoğrafları