kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OXFORD MEZUNU... Hakkari Üniversitesi için birinci sırada önerilen Belenli "Oxford'ta bilim yapılıyor Hakkâri'de niye yapılmasın" dedi

69 rektör adayından sadece ikisi kadın

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan 23 üniversite için 3'er kişilik rektör adayı belirleyerek Köşk'e gönderdi. 69 kişilik listenin yarısında türbana özgürlük isteyen profesörler bulunuyor..
YÖK, yeni kurulan 23 üniversite için başvuran 523 profesör arasından 3'er rektör adayının ismini ve sıralarını belirledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan 69 kişilik listenin 14'ü birinci sırada olmak üzere yarısında, türbana özgürlük isteyen imza kampanyasına destek veren profesörler yer alırken, sadece iki kadın rektör adayına yer verildi. YÖK Genel Kurulu'nun önceki gün 11 saat süren toplantısının ardından belirlenen listede, "Türbana evet" diyen Mehmet Duman Artvin Üniversitesi'- ne, Sabri Gökmen Karmanoğlu Mehmet Bey Üniversitesine, Nihat İnanç Muş Alparslan Üniversitesine, Ekrem Erdem Erciyes Üniversitesi'ne ve Enver Alper Güvel Çukurova Üniversiteleri birinci sırada rektör adayı olarak önerildi. Listede diğer bazı dikkat çekenler şöyle:

KADININ ADI YOK
*
Kadın adaylar Nevşehir Üniversitesi rektör adayı Filiz Kılıç ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi rektör adayı Nebahat Sarı ancak ikinci sırada yer alabildi. Gazi Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürlüğü yapan Filiz Kılıç geçtiğimiz yıl merkezin kuruluşu nedeniyle üniversitede semah gecesi düzenlemişti. 3 yıl kurum müdürlüğünü yürüten Kılıç, şu yorumu yaptı: "Konuya Alevilik- Sünnilik ayrımı olarak bakmıyorum. Nevşehirliyim. Nevşehir'i, Hacıbektaş'ı iyi bilirim. Nevşehir'e yararlı olacağıma inanıyorum. Kadın aday sayısı keşke daha fazla olsaydı."

* 74 profesörün yarıştığı Yalova Üniversitesi'nde YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın göreve başlamasının ardından önce başkan danışmanı, sonra da YÖK Denetleme Kurulu üyesi olan Mustafa Solak birinci sıradan aday gösterildi.

* Geçen yıl Bilecik Üniversitesi rektörlük seçiminde en çok oyu almasına karşın, Erdoğan Teziç döneminde Çankaya Köşkü'ne iletilen listenin dışında bırakılan Prof. Dr. Mehmet Duman bu yıl Artvin Çoruh Üniversitesi için ilk isim oldu.

* Saadet Partisi'nin kurucularından Ali Akmaz, Şırnak Üniversitesi rektörlüğü için birinci sırada Köşk'e önerildi.

* Daha önce ismi Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı için geçen Milli Eğitim Akademisi Başkanı Ramazan Aslan Bartın Üniversitesi için birinci sırada önerildi.

* Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını sert eleştiren İlyas Doğan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne birinci sıradan aday gösterildi. Doğan, Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde yayınladığı genelgenin kapatma davasında delil yapılmasına da tepki göstermişti.

* 69 aday arasında sadece üç ilahiyatçı bulunuyor. Çankırı Üniversitesi için ikinci sıradaki ilahiyatçı Hasan Onat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi lise müfredatı çalışmalarında yer almıştı. Diğer ilahiyatçı adaylar Hakkâri 3'üncü sıra İlhami Yıldız, Şırnak 3'üncü sıra Halil Çiçek oldu.

* Hakkâri Üniversitesi için başvuran bu üç aday arasından Oxford Üniversitesi Malzeme Bölümünde doktorasını yapan İbrahim Belenli birinci sırada Köşk'e gönderildi. İzmirli olan Belenli, Hakkâri'nin Türkiye'nin hizmete ihtiyaç duyulan illerinden biri olduğunu belirterek, " Hakkâri özel bir yer. Belki eski günlerine getirmek için bir katkımız olur. Oxford'da bilim yapılıyor, Hakkâri'de niye yapılmasın" dedi.
Haberin fotoğrafları