kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Okey masasında bile 3 YTL'ye ölüm hapı...

Nurdeniz ERKEN Hande ŞARMAN Hülya KARABAĞLI
Gençlerin "Pıt" adını taktığı uyarıcı Ecstasy hapları, gittikçe yaygınlaşıyor. Okey oynamadan önce alan çiftler bile var. Fare zehiri dahi içeren hapları böylesine 'popüler' kılansa 3 YTL'ye inen fiyatı..
Kimi mutluluk hapı diyor, kimiyse muhabbet. Gençler arasındaki lakabı ise "pıt". Türkiye'de 2006'da yapılan son araştırmalara göre kullanıcı yaşı 13'e kadar indi. Ancak eski İstanbul Narkotik Şube Müdürü Nihat Kubuş'a göre bu sınır 9'a kadar indi. Her geçen gün daha çok kişiyi ağına düşüren bu zehrin adı ise "Ecstasy"... Bu minik hapların içine insanı uyuşturacak ve bağımlılığı artıracak her türlü madde katılıyor. Doç. Dr. Kültegin Ögel, buna eroin ve fare zehirinin de dahil olduğunu vurguluyor.

EV PARTİLERİNE KADAR GİRDİ
Ecstasy, kimyasal adıyla MDMA (Metilendioksimetamfetamin) ağızdan alınan bir uyarıcı. Satışı ve üretimi yasal olmayan bu hap, değişik şekil ve logo baskılarıyla piyasaya sürülüyor. Genel yargı, Ecstasy'nin özellikle gece kulübü ve elektronik müzik organizasyonlarında popüler olduğu. Ancak uzmanlar son 2 yılda özellikle alkolsüz ev partilerine kadar girdiğini söylüyor.

2 YILDA 2 MİLYON HAP
BM 2007 raporuna göre, Türkiye'de 2005 yılındaki üretimi 113 ton olarak tahmin edilen Ecstasy'nin ancak 5.3 tonu ele geçirilebildi. Sadece 2006 ve 2007 yıllarında İstanbul polisinin ele geçirdiği Ecstasy sayısı ise 2 milyon adetten fazla. Yaygınlaşmasının en önemli sebebi ise 3 YTL'ye kadar düşen fiyatı. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nün ve kullanıcıların tarifine göre kullananı korkusuz ve rahat bir insan haline getirmesi sebebiyle daha çok antisosyal insanların rağbet ettikleri bir tür amfetamin olan Ecstasy içindeki madde sinir hücresine girdikten sonra serotoninin bol miktarda salınımına neden oluyor. Ancak asıl kâbus, hapın etkisinin geçmesi ile başlıyor. Bir anda mutsuzluk ve huzursuzluk hissetmeye başlayan kullanıcı, ertesi gün ağır bir yorgunluk, aşırı su kaybı ve depresyonla boğuşuyor. Bu kötü etkiyi kaldırmak için bir kez daha Ecstasy'ye başvuranlarsa, kendini bir kısır döngünün içinde buluyor.

VÜCUDU ANİDEN ISITIYOR
Ecstasy'nin vücuda olan zararları, klasik tabiriyle "saymakla bitmecek" kadar çok. Bunların başında ise vücut ısısındaki tehlikeli derecede artış geliyor. Vücut ısısının aniden artması, sıcak ve genelde havasız ortamlarda uzun süre dans etmek, vücuttaki sıvı miktarının yüksek bir hızla azalmasına sebep oluyor. Ölüm vakaları da, aşırı doz, vücut ısısının artması ya da diğer bir uyuşturucu madde ile karıştırma ile gerçekleşiyor. Ecstasy'inin uzun süreli kullanımının vereceği zararların başında ise, beyinde hasar, böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve kalp hastalıkları geliyor.
Haberin fotoğrafları