kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TOKİ'den İstanbul'a "tema park" sürprizi

Yeni Haber
Ankara'da tema park yapımı için ayrılan Ballıkuyumcu'daki arazinin satışı amacıyla düzenlenen ihalede araziye alıcı çıkmazken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'da tema parkı yapımı için ihaleye çıkıyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, geçen hafta ABD'de yaptığı temaslarda, firmaların İstanbul Halkalı'da tema park yapımı işine büyük ilgi gösterdiğini belirterek, ''Bir hafta içinde ihaleye çıkıyoruz'' dedi. Bayraktar, İstanbul'da tema parkının Halkalı'daki eski çöplük alanının bulunduğu 1,5 milyon metrekare alanda kurulmasının planlandığını belirterek, şunları söyledi:

''ABD'de yaptığım görüşmelerde firmalar konuya büyük ilgi gösterdi. Ben orada tema parkını yaptırmak için üstüne para alacağım. Halkalı'daki bu yer çok kıymetli. Ben aslında Ankara'ya öncelik veriyordum. Ama müşteriler İstanbul'daki projeye daha fazla ilgi gösterdi. Halkalı'da 25 bin konut yapıyorum, konutların iyi paraya satılması için değişik projeler uygulamam lazım. Orada büyük şehir belediyesi bir proje uygulayacaktı.

Ancak arsayı almadan ihale edince mahkemelik oldu. Şimdi biz arsayı aldık, kendi tapulu malımız üzerinde, 1,5 milyon metrekare alanda büyük eğlence merkezi kuracağız. Bir hafta içinde ihaleye çıkacağız.'' Bayraktar, Halkalı bölgesindeki projenin isminin de ''Atakent'' olarak değiştirildiğini kaydetti.

ANKARA'DAKİ TEMA PARK NE OLACAK?

Ankara'da tema park alanı olarak ayrılan Ballıkuyumcu'daki 3,8 milyon metrekarelik arazinin satışı için açılan ihalede alıcı çıkmamasını da değerlendiren TOKİ Başkanı Bayraktar, projeye ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yeni açılacak ihalede kim kendilerine uygun teklif verirse ona satacaklarını söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:

''Benim birisiyle anlaşmak gibi bir kaygım da lüksüm de yok. İhaleye çıkacağız, biri gelip alırsa yapar, almazsa yapmaz. Devletin malını bedavaya kimseye verecek halimiz yok.

Onlar, 'Bize arsaları ver, biz arsalara konut yapalım' diyorlar. Sonra millete, 'Biz burada Disneyland yapacağız, burada konutlar çok kıymetli' diyelim ve konutları satıp, oradan para kazanalım, Disneyland'ı yapalım' diyorlar. Bu şartlarda olmaz. Derenin taşıyla derenin kuşunu vurmaya çalışıyorlar.''

Ankara'da tema parkı kurmak için 3 yıldır çalışmaları sürdüren Tema Parkı Ortak Girişim Grubu, TOKİ'nin uyguladığı politika yüzünden, arazinin satışına ilişkin ihaleye girmeyeceğini duyurmuştu. Firma, Ankara'da tema parkı yapımı için arazi arayışını sürdürüyor.

DÜNYA BANKASINDAN 1 MİLYAR DOLAR KREDİ İÇİN HAZİNE GARANTİSİ ARANIYOR

ABD'de Dünya Bankası yetkilileriyle görüştüğünü ve 1 milyar dolar kredi sağlanması konusunda anlaşma sağlandığını bildiren Bayraktar, ancak kredinin kullanımı için Hazine garantisi gerektiğini, bu konuda çalışmalar yapıldığını söyledi.

''Türkiye'ye, TOKİ'ye kredi kullandırmak konusunda çok istekliler'' diyen Bayraktar, ''Anayasa Mahkemesinin AK Partinin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin kararının kaynak sağlamak açısından dış piyasalarda etkili olup olmadığı''nın sorulması üzerine, ''Böyle bir etkiyi tam belirlemedim ama psikolojik bir rahatlama var'' dedi.

Bayraktar, Dünya Bankasından sağlanacak kredinin kentsel dönüşüm ve sosyal konut projelerinde kullanılacağını kaydetti.

''BİZE ELİNİ UZATAN YOK''

ABD'deki tutsat (mortgage) krizinde gelinen noktayı da değerlendiren Bayraktar, şöyle konuştu:

''Onların durumu bizden kötü, emlak fiyatları dibe vurmuş. Vatandaş borcunu ödemiyor. Banka bir konuda 300 bin dolar kredi vermiş, konutun fiyatı 180 bin dolara düşmüş. Devlet vatandaşlara 1000-2000 dolar yardım ediyor. Finansman kuruluşlarına da 350 milyar dolar para pompaladı. Ben de burada 650 milyon YTL para ödüyorum, elini uzatan yok.''

(AA)