kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin yerli elektronikçisi TV üretimini Mısır'a kaydırıyor

HACER GEMİCİ
Sunny markası ile orta ve alt gelir grubuna yönelik TV ve bilgisiyar üretimi yapan Atmaca Grubu, Türkiye'de kâr marjları dibe vurunca üretimini Mısır'a kaydırma kararı aldı. Hedef Afrika..
Türkiye'nin yerli elektronik şirketlerinden Sunny ve Woon markası ile üretim yapan Atmaca Grubu, tüplü TV üretimini Mısır'a kaydırma kararı aldı. 2009 yılının ilk yarısından itibaren Mısır'da üretimin başlayacağını ifade eden Atmaca Bilgisayar Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Adem Atmaca, Türkiye'de tüplü TV üretiminde kâr marjlarının çok fazla düştüğünü belirterek, Mısır üzerinden Afrika pazarına ulaşmak istediklerini söyledi. 1979 yılından bu yana Türkiye'de elektronik sektöründe yar alan İstanbul'daki 110 metrekarelik fabrikasında LCD TV, dijital uydu alıcıları, tüplü TV üretimi gerçekleştiren Atmaca Grubu'nda ikinci adam olarak görev yapan oğul Adem Atmaca, 'pazardaki yoğun rekabeti' anlattı. Daha çok 'c' ve 'd' sınıfına hitap eden ürünleri ile bilinen 500'e yakın ürün üretimi yaptıklarını dile getiren Atmaca, "Elektronikte orta ve dar gelir gelir grubuna hitap eden çok sayıda marka var. Türk ve yabancı dev şirketler burada alt markalar ile yer alıyorlar. O nedenle c sınıfına yönlik ürün üretiminde pazar kavgası çok daha büyük" dedi.

BEN C'DE BÜYÜME DERDİNYEDİM
Elektronik ürün satışlarında c ve d gelir gruplarının pazarın yüzde 70'ini oluşturduğunu kaydeden Atmaca, "Her ne kadar pahalı ürünler konuşulsa, teknolojideki ilerlemeler gündeme gelse de asıl pazarda rekabette burada. Biz bütün ürün gruplarımız düşünüldüğünde ortalama bu pazarda yüzde 5'lik bir pay alıyoruz. Ancak zaten ben markamı a ve b sınıfına çıkarmaktansa orta ve dar gelirli kesime hitap eden bu pazardan daha büyük pay alma derdindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

WOON İLE SINIF ATLIYORUZ
Türkiye'de tüplü TV satışının giderek düştüğünü söyleyen Atmaca, tüplü TV üretimini Mısır'a kaydıracaklarını açıkladı. Atmaca, Mısır'a gitme nedenleri arasında kâr marjlarındaki düşüşün yanı sıra Afrika pazarında büyüme isteğini de gösterdi. Atmaca, orada sadece Sunny markası ile değil o ülkelerin kendine özgü markaları için de üretim yapacaklarını kaydetti. İkinci marka olarak konumlandırdıkları Woon ile PC, LCD, notebook, tablet monitörlerde üst gelir grubunu kazanmaya çalıştıklarını belirten Atmaca, sözlerine şöyle devam etti: "Bilgisayar bölümümüzde bu yıl Woon ve Sunny markası ile pazarda yüzde 2-3'lük bir pay peşindeyiz. Ayrıca senede 3 bin 500 pc ve 12 bin notebook üretiyor olacağız. Bilgisayar daha sıkıntılı bir pazar. Orada da kâr marjları düşük ve kesinlikle stokta yakalanmamak gerek."