kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Kapadokya modelini ihraç edecekler

Ürgüp'e 5 kilometre uzaklıkta 10 bin yıllık yerleşim alanı Mustafapaşa beldesinde üç yıl önce bir avuç aydının girişimiyle "yerinde ve yaşayarak" öğretim yapan bir meslek yüksekokulu açıldı. Mütevelli Heyeti Başkanı yazar Alev Alatlı'nın deyimiyle, "Elini taşın altına koyanların" çabasıyla kurulan okulda tüm programlar, bölgenin ihtiyaçlarına göre hazırlanan kalkınma planı dikkate alınarak açılıyor. İnsan kaynakları yöneticileri de onlara sektörlerin gelecekte hangi nitelikte ve hangi alanda yetişmiş elemana ihtiyaç duyacağını söyleyerek, yönlendiriyor. 68 öğrenci ve beş program ile öğrenime başlayan okulda, bu yıl yeni açılan dört bölüm ile birlikte program sayısı 16'ya çıktı. Öğrenci sayısı ise bu yıl 650'ye ulaşacak.
Programlara gelince, hepsi birbirinden ilginç. Bir yanda at antrenörlüğü, at işletmeciliği; öte yandan organik tarım, bağcılık ve şarap teknolojileri, bir başka yanda sivil hava ulaştırma işletmeciliği ile bu yıl eklenen Türkçeİngilizce uygulamalı tercümanlık, dış ticaret ve AB, borsafinans, uluslararası lojistik ile takı üretim teknolojisi.
Bu programların her birinin başında ise birer "mentor" bulunuyor. Mentorlar öğrencinin eğitimi ile "gerçek dünya" birlikteliğini sağlıyor. Mesela Ece Aksoy, Milli Aşçılık Takımı aşçılık öğrencilerine ve Dedeman Otelleri otelcilik programı öğrencilerine mentorluk yapıyor. SPK, Garanti Bireysel Emeklilik, Denizbank gibi kurumlar yine okulun danışmanları arasında. Yani gençleri sektörün kendisi eğitiyor.
Eğitim dili Türkçe. Bu yabancı dilin ihmal edildiği anlamına gelmiyor. Tersine haftada 8 saat zorunlu İngilizce eğitimi var. Seçmeli dil olarak Rusça, Japonca öğretiliyor. Ayrıca, aşçılık, bağcılık & şarap teknolojileri bölümleri için de Fransızca var. Okul geçen yıl Erasmus'a da kabul edildi. Bu yıldan itibaren öğrenci değişim programları başlayacak.
Alatlı, ilk mezunlarını veren okulun öğrencilerinin kapışıldığını anlatarak, "Artık bizimkiler de bulamazsa kimse bulamaz. Müstakbel işverenlerinden ders alıyor, müstakbel işyerlerinde staj yapıyorlar" diyor. Okulun kurucularının da hedefi bu modeli Kapadokya gibi göç veren diğer bölgelere ihraç etmek.