kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Bir yılda taşınan yolcuyu bir ayda taşıdık"

Yeni Haber
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Temmuz ayı sonu itibariyle ilk yedi ayda THY'nin dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda yüzde 11 ve toplamda yüzde 15.4 büyüme gösterdiğini açıkladı. Kotil, THY'nin Star Alliance ittifakına girmesinin de sağladığı olumlu etki sayesinde transit yolcu sayısında yedi aylık dönemde yüzde 42.9 gibi rekor bir artış olduğunu söyledi.

THY'nin ilk yedi aylık dönemine ilişkin uçuş verilerini değerlendiren Genel Müdür Temel Kotil, yurtdışı satışlardan elde edilen gelirin 2007'de toplam gelirlerin yüzde 73'ünü oluşturduğunu son verilerle bu oranın yüzde 75'e yükseldiğini belirtti. "Hem yolcu sayısını, hem yolcu taşıma kapasitesini ve doluluk oranlarını hem de gelirlerini ve imajını hep birlikte bu kadar yükseklere taşıyan sanırım dünyada böyle bir havayolu yok" diye konuşan Kotil, 2008 sonuna kadar toplam 23.5 milyon yolcu taşımayı ve 4.5 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

TOPLAM 12.5 MİLYON YOLCU, GÜNDE 600 SEFER VE 80 BİN YOLCU

Kotil, "Yedi aylık sonuçlar her iki hedefe de rahatlıkla ulaşabileceğimizi gösteriyor. Temmuz sonunda 5.9 milyonu yurtdışı, 6.2 milyonu da yurtiçi olmak üzere ve Anadolu Jet de dahil toplam 12 milyon 500 bin yolcu taşıdık. Bu yoğun trafik mali sonuçlara da aynı şekilde olumlu bir yansıyacak" dedi. 2007 yılı sonunda yurtdışı satışlardan net 2 milyar dolar gelir elde ettiklerini belirten Kotil, 2008 için bu rakamı yüzde 50 arttırarak 3 milyar dolara ulaştırma kararlılığında olduklarını ifade etti.

Kotil, geçmiş yıllarda THY'nin bir yılda toplam 2 milyon yolcu taşıdığını hatırlatarak " Şimdi sadece Temmuz 2008'de 2 milyon 226 bin yolcuyu bir ayda taşıdık. Trafiğin en yoğun olduğu Ağustos aylarında ancak ulaşabileceğimiz rakama bu kez Temmuz ayında ulaşarak günde ortalama 80 bin yolcu hedefini de yakaladık. Günlük sefer sayımız 600'e ulaştı" diye konuştu.

THY HEM KAPASİTESİNİ HEM DOLULUK ORANLARINI YÜKSELTTİ

THY'nin ilk yedi aylık dönemde doluluk oranlarına ilişkin rakamları paylaşan Kotil, Avrupa Havayolları Birliği'ne bağlı havayolu şirketlerinin doluluk oranında yüzde 1.5 düşüş olduğunu ve bu oranın yüzde 75.4'e düştüğünü ifade ederek, "THY ise aynı dönemde doluluk oranını yüzde 2.9 artırarak yüzde 73.9'lik bir doluluğa erişti. Ortadoğu'ya uçuşlarda ise yolcu sayısında yüzde 59.7 artışla tam bir patlama yaşamaktayız.

Ortadoğu'ya veya Ortadoğu'dan uçuşlarda kapasitemizi yüzde 46.8 artırırken, doluluk oranımız da yüzde 75.6'ya çıktı. THY'nin doluluk oranının artması sayesinde Avrupa'nın ortalaması da yükseldi" değerlendirmesini yaptı.

YEDİ AYDA 800 BİN TRANSİT YOLCU


Kotil, THY'nin Star Alliance ittifakına girmesinden sonra özellikle transit yolcu sayısında olağanüstü bir artış gözlendiğini kaydederek şunları söyledi:

"İstanbul merkezli olmak üzere dünyanın çeşitli noktaları arasında taşıdığımız transit yolcu sayısı ilk yedi ayda tam yüzde 42.9 gibi büyük bir artış gösterdi. Avrupa'dan Asya'ya, Uzakdoğu'ya, Ortadoğu'ya ya da Afrika'ya ve buralardan Avrupa'ya olmak üzere geçen yedi ayda 800 bin yolcu taşıdık. Hedefimiz yıl sonuna kadar bu sayıyı 1.5 milyona çıkarmak.

Transit yolcu sayısındaki artış THY'nin kalite, servis, fiyat açısından tüm dünyada rekabet edebilir hale geldiğini ve tercih edilen bir havayolu olarak global bir oyuncu olduğunu da gösteriyor. Biz transit yolcu ile Türkiye ekonomisi ile Türkiye ile hiç ilgisi olmayan bir pazar yaratmış olduk. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz."

100 YOLCUDAN BİRİ THY İLE UÇUYOR

Kotil, rakamların THY'nin global pazardan aldığı payın artışını da belgelediğini söyleyerek, "Yakın zaman kadar her 200 yolcudan sadece biri THY uçarken şimdi biz bunu iki kat arttırarak her 100 yolcudan birini THY ile uçurur hale getirdik. Dünyanın en büyük havayollarında mevcut oran 100 yolcuda iki ya da üç yolcu düzeyinde. Bizim hedefimiz de 2013 yılında her 100 yolcudan ikisinin THY ile uçurmak. Bu da hiç uzak bir hedef değil" dedi.

BUSINESS YOLCU YÜZDE 26 ARTTI

Söz konusu dönemde business yolcu sayısının yüzde 26'lık bir artış kaydettiğini belirten Kotil, şunları söyledi:

"Bu yolcular özellikle yurtdışı hatlarda olduğu için THY'nin gelirlerinin artışına da destek oluyor. Genelde büyük havayollarında business yolcu sayısı düşerken, THY'de artıyor olması da ayrı bir sevinç kaynağı bizim için. Ekonomik çalkantılar nedeniyle tüm dünya havayollarında business yolcu sayısında kayıplar söz konusu ve doğal olarak gelirleri de etkiliyor.

Nitekim Avrupa'nın en büyük havayollarında karlılık oranları düşerken bilançosu zararla kapatanlar bile var. Ancak THY hem hizmet kalitesinin yüksek olması hem de fiyatların ekonomik şartlarda sunulması sayesinde diğer havayollarını tercih etmeyen yolcuları kendine çekmeyi başardı."

STAR ALLIANCE TÜRKİYE ALGISINI DÜNYANIN HER YERİNE TAŞIDI

THY'nin 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle Star Alliance ittifakına dahil olmasının birçok cephede olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve bunun da verilen kararın ne kadar doğru olduğunun bir işareti sayılması gerektiğini savunan Temel Kotil, bu konuda ise şu değerlendirmede bulundu:

"Star Alliance ile her 100 yolcudan 25'ini taşıyan bir ailenin parçası haline geldik. Yolcular diğer havayolları ile uçarken kazandıkları milleri bizde kullanmaya başladılar. Bu ailenin içine girerek THY'nin mevcut durumda zaten pozitif olan algısı çok daha yükselmiş oldu. Star Alliance ile hem Türkiye'nin hem de Türk Havayollarının adı tüm dünyada iyice duyuldu. Star Alliance sadece THY'nin değil Türkiye'nin de reklamını yapıyor. THY'ye binen bir yolcu Türkiye tecrübesini de ilk kez bizimle yaşıyor.

Yüksek hizmet kalitesi, misafirperverlik ile olumlu bir algı yarattık. Amacımız bir kez THY uçağı kabinine giren transit yolcuyu ikinci, üçüncü ve daha sonraki yolculuklarında taşımayı garanti ederek bir anlamda kalıcı müşteri haline getirmek. Şu anda ilave 860 havaalanında THY logosu diğer 21 Star Alliance üyesi ile birlikte dalgalanıyor ve kontuarlarda eşit şekilde görünürlük yaratıyor. Bu çok güzel bir reklam ve tanıtım Türkiye için."

YENİ HATLARDA PİŞMAN OLMADIK

Yeni açtıkları hatların yanı sıra sefer artışı yaptıkları hiçbir hattan negatif bir sonuç almadıklarını vurgulayan Genel Müdür Temel Kotil bu konuda şu bilgileri verdi:

"Örneğin Dubai'ye, Şam'a günde bir sefer yapıyorduk. İkiye çıkardık ve bunun olumlu sonuçların hemen aldık. Bangkong'a haftada üç sefer yapıyorduk sayısını 10'a çıkardık. Mısır'a şu an haftada 9 sefer yapıyoruz hedefimiz 21'e ulaşmak. Ülkelerarası anlaşmalar gereği Kanada'ya henüz uçamıyoruz, ama en kısa zamanda bu ülkeye de uçmak için sabırsızlanıyoruz. Çin ve Japonya'ya da günde tek uçuşumuz var. İki ülke arasındaki uçuş hakkını sınırlayan anlaşmalar gereği bu sayıyı arttıramıyoruz, ancak ciddi bir talep var. Bu hatlarda da yeni seferler için beklemedeyiz."

(ANKA)