kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Fiyatı beğenmeyen kendini naza çeken şirketler

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'nin yüzde 99'unun bildiğiz bir markaymış. Yeni Karamürsel (YKM) mağazalarından söz ediyorum. YKM, Van'dan Kars'a kadar Anadolu'nun en ücra köşelerinde kadar gidip mağaza açtı, bir anlamda elini taşın altına koymaktan çekinmedi.
Öğreniyorum ki şimdi bu markayı satın almak isteyen yabancı şirketler YKM'nin kapısına dizilmiş.
YKM'nin ortaklarından, yönetim kurulu üyesi Emir Kunt diyor ki, "Eskiden olsa çok duygusaldık ama şimdi öyle değiliz, tekliflere açığız."
Türkiye'nin en eski markalarından biri olan YKM'ye aslında üç yıldır teklif geliyordu ancak YKM'yi yöneten aile bu işe sıcak bakmıyordu. Kunt, "Ya teklifleri beğenmiyor, ya kendimizi naza çekiyor yani istemiyorduk. Ama şimdi ailece bir karar aldık, gelen teklifleri değerlendireceğiz" diyor.
Peki YKM niye böyle bir karar aldı?
Emir Kunt, baskıların arttığını söylüyor. Artık duygusal davranamayacaklarını, uluslararası davranmak zorunda olduklarını vurguluyor. Aile şuna bakacakmış. Gelen ortak YKM'yi global bir oyuncu yapacak mı? Anladığım kadarıyla YKM'nin kapısını aşındıranlar da büyük fon şirketleri. Yaklaşık 300 trilyon ciro yapan ve YKM, YKM Outlet ve YKM Sport olarak üç farklı konseptte mağaza açmaya devam eden grup, alışveriş merkezleri konusunda ilginç bir politika izliyor ve çoğu yeni açılan bu merkezlere girmiyor.
Özellikle yeni açılan alışveriş merkezine girmek için markaların bir biriyle yarıştığı ve inanılmaz rakamlara çıkan kiralara bile ses çıkaramadığını bildiğimden, YKM'nin neden böyle davrandığını merak ediyorum.
Emir Kunt'tan aldığım bilgiye göre, YKM İstanbul'da agresif yayılmak istemiyor. Ayrıca kirası yüksek yerlere ne pahasına olursa olsun girmiyor. Gözü kapalı değiller yani. İşte bu yüzden de Kunt iddia ediyor ki YKM daha karlı.
Hatta en yakın rakipleri olan ve tersine bir çok alışveriş merkezinde boy gösteren Boyner'den de daha karlı olduklarını dile getiren Kunt, "Bizim ayağımız fazla yere basıyor. Perakendede hacimler büyüyor, karlar düşüyor. Dikkatli olmak zorundayız" diyor.

İşadamları rahatlamış
Son zamanlarda gördüğüm rahatlamış işadamlarından biri de Emir Kunt herhalde. AK Parti kapatılmayınca piyasaların rahatlamış ve yaprak kımıldamayan perakende sektöründe düşüş durmuş. "Ama" diyor, "Henüz çıkış başlamadı. Sanıyorum şu dağıtılan KEY ödemeleri de bizim sektörü olumlu etkiliyor."