kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gerginlik sürdü, Bakü gazı kesti, BP petrolü!

Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı'ndan dünden itibaren doğalgaz akışı kesilirken, BP de Bakü-Supsa Petrol Boru Hattı'nı tedbiren kapattı..
Gürcistan ve Rusya arasındaki savaşla enerji hatlarını da vurdu. Yangın nedeniyle bir süredir petrol akışının yapılamadığı Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru hattından sonra Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'ndan (Şahdeniz) Türkiye'ye gaz akışı kesildi. Bir kesilme haberi de BP'den geldi. BP, Bakü-Supsa Petrol Boru hattını tedbiren kapattığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Azerbaycan'ın Şahdeniz bölgesinde doğal gaz kuyularında üretim azalmasından dolayı, Bakü-Tiflis-Erzurum( BTE) Doğal Gaz Boru Hattından Türkiye'ye gaz akışının bugünden itibaren kesildiğini vurgularken, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol kendilerine henüz resmi bir açıklama gelmediğini bildirdi. Düzyol, depolarda yeterli doğalgaz bulunduğunu ve İran'dan gaz akışını artırma ihtimali bulunduğunu belirterek, "Ben Şahdeniz'de yaşanan sorunun uzun süre devam edeceğini sanmıyorum. Olsa bile kış aylarına kadar Türkiye sorun yaşamaz" dedi.Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıran Şahdeniz Doğal Gaz Boru Hattı, 2 Temmuz 2007 tarihinde devreye alınmıştı. Söz konusu hattan Türkiye'ye günlük 10-14 milyon metreküp arasında gaz gelirken, gelen gazın günlük 250 bin metreküpü Yunanistan'a iletiliyordu. 2012 yılından itibaren Şahdeniz hattından yıllık 11 milyar metreküp gazın Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

GÜVENLİK NEDENİYLE TEDBİR
Bu arada gün içerisinde açıklama yapan petrol şirketi BP de, Bakü'den Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarına uzanan Bakü-Supsa petrol boru hattını, Rusya-Gürcistan çatışması gerekçe göstererek tedbiren kapattığını bildirdi. BP Sözcüsü Robert Wine, yaptığı açıklamada, günlük 90 bin varil petrol taşıma kapasitesi olan Bakü-Supsa hattının, çatışma riskinin yüksek olduğu Gürcistan'ın merkezinden geçmesi nedeniyle önlem olarak kapattıklarını belirtti.