kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güney Osetya'da ölü sayısı bin 600'ü geçti

Yeni Haber
Gürcüstan'a bağlı ayrılıkçı bölge Güney Osetya hükümeti sözcüsü İrina Gagloyeva, bölgede yaşanan çatışmalar sonucu ölü sayısının 1600 kişiye ulaştığını söyledi.

Gagloyeva, İnterfaks Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bölgenin başkenti Tshinvali'de ölü sayısının 1600 kişiye ulaştığını duyurdu. Şuan kentin top ateşine tutulduğunu da belirten sözcü Gagloyeva, "Elimizde olan bilgilere göre, kentte ölü sayısı 1600'e ulaştı. Tshinvali hastanesinde ise 90 yaralı tedavi ediliyor." dedi.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Daha önce açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'da yaşanan çatışmalarda ölü sayısının bin 500'e ulaştığını ve daha da artmakta olduğunu söylemişti. Lavrov, bölgedeki durumun giderek bozulmakta olduğunu da kaydetmişti.

BUSH, SAAKAŞVİLİ VE MEDVEDEV İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı George W. Bush'un, bugün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, yaptığı açıklamada, Başkan Bush'un iki liderle de yaptığı görüşmede, ABD'nin Güney Osetya konusundaki tutumunu bir kez daha taraflara anlattığını söyledi.

Bush bugün daha önce yaptığı açıklamada, iki taraftan da çatışmalara son vermelerini ve çatışmaların başlamasından önceki mevzilerine geri dönmelerini istemişti.

GÜNEY OSETYA: "TSHİNVALİ KENTİ GÜRCÜ BİRLİKLERİNDEN TAMAMEN BOŞALTILDI"

Gürcistan'a bağlı ayrılıkçı bölge Güney Osetya Başbakanı Yuri Morozov, başkent Tshinvali kentinin Gürcü birliklerinden tamamen boşaltıldığını söyledi.
Rusya'nın haber kanalı Vesti'de canlı yayında konuşan Morozov, "Güney Osetya askerlerinin ve Rus ordusuna bağlı özel kuvvetler sayesinde Tshinvali Gürcü birliklerinden boşaltılmış durumda. Şuan çatışmalardaki ölü ve yaralı sayısı ile ilgili net bir bilgi açıklamak zor, çünkü çoğu enkaz altında bulunuyor." dedi.

RUSYA İLE SAVAŞ HALİNDEYİZ

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvivili, ''Rusya ile savaş halinde olduklarını'' açıkladı.

Saakaşvili, televizyondan canlı yayınlanan Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın ''Gürcistan topraklarını işgal girişimini uzun süreden beri planladığını'' belirterek, ''İlan ediyorum. Rusya ile savaş halindeyiz'' dedi.

Saakaşvili, Rusya'nın bugüne kadar sürekli kendilerini tahrik ettiğini belirterek, ''Sağımızdan vurdular suskun kaldık. Solumuzdan vurdular suskun kaldık. Artık yeter, buna son vermek lazım'' ifadesini kullandı.

Saakaşvili, içinde bulundukları durum ile ilgili halktan gizleyecek bir şeyleri olmadığını belirterek, Gürcistan'ın kaderinin belirlendiği bir dönemde birlik çağrısında bulundu.

Saakaşvili ayrıca, "Bugün meclisten sıkıyönetim yasasını onaylamasını isteyeceğim" dedi.

RUS ORDUSU, GÜRCİSTAN'DA SİVİL HALKI BOMBALAMADIĞINI BELİRTTİ

Rus ordusu, "Gürcistan'da sivil halkı bombaladığı" yönündeki açıklamaları yalanladı.

Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Anatoli Nogovitsin, bu açıklamaları doğrulamadığını, sivil halka karşı savaşmadıklarını belirtti.

Gürcistan televizyonu, Gürcistan'ın kuzeyindeki Gori kentinde düzenlenen bombardımanda birçok sivilin öldüğünü duyurmuştu.

12 GÜRCÜ ASKERİ ÖLDÜ

Rus hava kuvvetlerinin Gürcistan'ın Senaki askeri üssünü bombalaması sonucu 12 Gürcü askerinin öldüğü bildirildi.


Gürcistan'ın İmedi radyosu, Rus hava kuvvetlerinin Senaki askeri üssünü bombalaması sonucunda onlarca askerin yıkılan binaların altında kaldığını bildirdi. Gürcü radyosu, tüm gece boyu söz konusu üste arama ve kurtarma çalışmalarının yapıldığını ve enkaz altından 12 Gürcü askerinin cesetlerin çıkarıldığını duyurdu. Saldırıda yaralanan 14 Gürcü askeri Kutaisi hastanesine sevk edilirken, yaralılardan birinin ameliyat masasında hayatını kaybettiği açıklandı.

RUS UÇAKLARI, GORİ'DE BİR APARTMANI VURDU: EN AZ 5 ÖLÜ

Gürcistan'ın Gori kentine ağır bir bombardıman gerçekleştiren Rus uçaklarının, bir apartmanı vurduğu bildirildi. Reuters muhabiri, çöken apartmanda en az 5 kişinin cesedini gördüğünü aktardı. Askerlerin, çöken apartmana gelerek bazı yaralıları askeri ciplerle hastanelere götürdükleri kaydedildi.

Gori kenti, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin 50 kilometre güneyinde bulunuyor. Görgü tanıkları, şehrin yakınlarında özellikle Gürcü askerler ile ayrılıkçı Güney Osetya birlikleri arasında çatışmalar yaşandığını aktarıyor. Gürcistan'ın ana askeri üssü orada bulunuyor.

AJANSLAR