kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Savaşa dünyadan tepkiler

Yeni Haber
İngiliz The Times gazetesi, Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya'ya karşı yaptığı operasyonu manşete taşırken "Rusya, kudretli savaş makinesini Gürcistan'a çevirdi" dedi.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Gazete, Tiflis'in operasyonuna karşılık Rusya'nın "tank, asker ve savaş uçakları ile karşılık verdiğini" kaydetti. Gazete analiz haberinde, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Mihail Saakaşvili'nin Moskova'nın kararlığını hatalı değerlendirdiğini belirterek, "Belki de Başbakan Vladimir Putin'in olimpiyatların açılış törenindeyken askeri bir cevap vereceğini hesaplamadı" dedi. Gazete, "İlk tepki veren Putin'in halefi Dmitri Medvedev değil Putin'in kendisiydi. En az 10 Rus barışı koruma askerinin öldüğü haberinden hareketle ve Güney Osetyalıların yüzde 90'nin Rus pasaportu taşıdığı gerçeği ile Putin, Gürcistan'ın bu tavrını cevapsız kalmayacağını söyledi." şeklinde yazdı. Ayrıca gazete, Gürcistan'ın NATO üyeliği için ısrarcı olmasından üzülen ve Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına batının verdiği destekten kızgın olan Moskova'nın gelişmeye karşı "hızlı şekilde ve güçle cevap verdiğini" yorumunda bulundu.

CNN

Gürcü Cumhurbaşkanı, Güney Osetya' ya yönelik Rusların şiddetli saldırılarının ikinci gününe girilirken, ülkesinin parlamentosunun savaş hali ilan etmesini istedi.

Mikhail Saakashvili bugün yaptığı konuşmada askeri eylemi "sivil halka yönelik kitlesel terör" olarak kınayarak, Rusya'ya acil bir ateşkes önerdi.

Rus paraşütütçüleri, Rusya'nın, Gürcü tarafını ateşkese zorlamak için yaptığını söylediği askeri operasyon çerçevesinde bugün Güney Osetya'nın başkentine girdiler.

Ayrılıkçı Güney Osetya kaynaklarına göre, iki günlük çatışmanın sonucunda 1600 ölü ve 90 yaralı var, ancak Gürcü yetkililer rakamın abartıldığını belirtiler.

Gürcüler, ölü saysını bilmediklerini ancak muhtemelen 100 civarında olduğunu kaydettiler.

Güney Osetya Enformasyon ve Basın Komistesinden Inna Gagloyeva, Inrefax basın ajansına başkentin ağır silahlarla bombalandığını belirtti.

BBC

Rus jetleri Gürcü şehri Gori'deki askeri hedeflere yönelik saldırılar düzenliyorlar. Gürcü yetkiller bazı sivillerin de öldüğünü kaydettiler. Rus Başkanı Medyedev önceki sattlerde yaptığı açıklamada ülkesinin Gürcistan'ı ateşkese zorlamaya çalıştığını söyledi.

Rus destekli ayrılıkçılarla günlerce süren çatışmalardan sonra, Gürcü güçleri bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmek için sürpriz bir saldırı başlattılar. Buna cevaben Rusya ise, sınır boyuna zırhlı birlikler gönderdi. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, şimdiye kadar 15 i kendi ülkesinin askeri olmak üzere 1500 kişinin öldüğünü kaydetti.

Bu arada BBC uluslararası camiada saldırının yankıları ile ilgili kısa notlar geçti:

- OSCE (Avrupa Güvenlik Organizasyonu) Güney Osetya'daki çatışmaların bir savaşa dönüşebileceği yönünde uyarı yaptı.

- ABD ve AB'nin ateşkes sağlanması için bölgeye ortak bir heyet göndermek istedikleri kaydedilirken, NATO ciddi bir biçimde kaygılı oldukları yönünde bir açıklama yaptı.

TOPTAN: TÜRKİYE OLARAK BARIŞ VE İTİDAL ÇAĞRISINI YİNELEMEK İSTİYORUZ

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili olarak, ''Türkiye olarak hem Gürcistan, hem de Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz'' dedi.

Toptan, TBMM Başkanlık Kupası Bisiklet Turunun startını verdikten sonra gazetecilerin Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili sorularını yanıtladı.

Bölgenin Türkiye için çok önem ifade ettiğini dile getiren Toptan, şunları kaydetti:

''Gürcistan'da meydana gelebilecek bir istikrarsızlık Türkiye'yi ciddi bir şekilde rahatsız eder. Dün Dışışleri Bakanı ve Başbakan endişelerimizi dile getirdikten sonra, taraflara bir itidal çağrısı yaptı. Burada süratle normalleşmeye geçmek lazım. Süratle insan kaybını önleyecek önlemlerin alınmasına çalışmak lazım. Kafkaslar'da her gelişme Türkiye'yi yakından ilgilendirir. Oralarla bizim tarihi ve kültürel bağlarımız var. Derinliği olan bağlarımız var. Türkiye'de yaşayan, Kafkaslar'dan göç eden milyonlarca vatandaşımız var. Türkiye olarak hem Gürcistan yönetimine, hem Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz.''

ABD, RUSYA'DAN BOMBARDIMANI DERHAL DURDURMASINI İSTEDİ

ABD Başkanı George Bush, Rusya'nın Güney Osetya'da çatışma bölgesi dışındaki bölgelere düzenlediği saldırıların, krizin "tehlikeli bir şekilde tırmanması" olduğunu belirterek, Rusya'dan bombardımanı derhal durdurmasını istedi.

Bush, Olimpiyat Oyunlarının açılışı için bulunduğu Pekin'de yaptığı açıklamada, "Gürcistan'daki durumdan derin endişe duyuyorum. Saldırılar Güney Osetya'daki çatışma bölgelerinden çok uzaktaki Gürcistan topraklarında meydana geliyor. Bu krizin tehlikeli bir şekilde tırmandığını gösteriyor" dedi.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Bush, "Rusya'nın bombardımanlarının sona ermesini istiyoruz" dedi.

Bush, Avrupalı müttefikleri ile uluslararası bir arabuluculuk girişiminin başlatılması için görüştüklerini belirterek, ABD'nin diyaloğu başlatmak için ayrıca çatışmanın bütün tarafları ile ilişki içinde olduğunu söyledi.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ HAREKETE GEÇMELİ, ÇATIŞMALAR DURDURULMALIDIR"

Uluslararası Kriz Grubu, Güney Osetya'daki çatışmaların sadece bölgedeki 75 bin insanın hayatını tehlikeye atmadığını, bölgeye yayılma tehlikesi de taşıdığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin derhal olaylarla ilgili bir açıklama yapmasını istedi.

Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşundan yapılan açıklamada, Güney Osetya'da bütün tarafların çatışmalara derhal son vermesi, insani yasalara saygı göstermesi, sivil halkı koruması ve çatışmanın yayılmasını önlemek için görüşmelere başlaması talep edildi.

Çatışmaların bölgeye yayılmasını önlemek için ortak bir uluslararası tutum takınılması gerektiği belirtilen açıklamada, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nin BM Güvenlik Konseyi'nin bir açıklama yapması için baskı uygulaması ve açıklamanın şu noktaları içermesi gerektiği kaydedildi:

- Bütün tarafların saldırıları durdurması ve güçlerini çatışmaların başlamasından önceki mevzilere çekmesi

- Gürcistan'ın savaşla ilgili bütün hukuki kurallara uyması, sivil halkı koruması ve insani yardımların ulaşmasını garanti etmesi

- Rusya'nın barışı koruma ve görüşmelerde arabulucu rolü dışına çıkacak her türlü adımı atmaktan kaçınması ve sınırlarını Gürcistan'a gitmek isteyen bütün milis güçlerine kapatması

- Bütün tarafların Abhazya dahil bölgede sükunetin sağlanması için çalışması.

Güney Osetya'da yaşayan 75 bin sivile derhal insani yardımın ulaştırılmasının önemli olduğu belirtilen açıklamada, bölgeden çıkmak isteyenlere serbest geçiş hakkı tanınması, ama kimsenin zorla yerinden edilmemesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, bölgede bütün sivil ve askerlerin uluslararası yasalara ve insan hakları yükümlülüklerine göre korunmasının sağlanması ve bu hakları ihlal edenlerin eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiği kaydedildi.

AJANSLAR