kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gerçekten rüya gibi

Çin'de düzenlenen "Bir Dünya Bir Rüya" temalı 29'uncu Yaz Olimpiyatları, nefes kesen bir törenle açıldı. Tarihi gösteriyi, bir milyar kişi TV'den, 90 bin kişi de tribünlerden seyretti..
Ne hava kirliliği, ne terör tehditleri ne de insan hakları tartışmaları... 29'uncu Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, aylardın süren polemikleri bir anda unutturdu. Çin'in başkenti Pekin'de dün düzenlenen ve yıllarca süren bir emeğin ürünü olan 3.5 saatlik nefes kesici tören, özellikle 08.08.08 tarihine denk getirildi. Başlanğıç saati de Çinliler için en şanslı sayı olan sekizi simgelemek adına 20.08 olarak belirlendi.

28 'AYAK İZi' STADA GELDİ
Pekin merkezinden başlayan havai fişekler sırayla stadyuma kadar geldi. "Ayak izleri" olarak bilinen bu gösteride, 29'uncu Olimpiyatları simgeleyen son havai fişek "Kuş Yuvası" olarak anılan stada ulaştı. Bu arada 147 metreye 30 metrelik dev bir ekran da Kuş Yuvası'nın içinde açıldı.

5 BİN YILLIK TARİHİN ÖZETİ
Bir dönem filmleri nedeniyle yasaklanan ünlü yönetmen Zhang Yimou'nun hazırladığı ve Çin'in 5 bin yıllık tarihinin betimlendiği gösteride, ilk olarak kağıdın Çin'de keşfedilmesini simgeleyen dansçılar, dev bir papirüs açtı. Ardından da üzerine, dansçılar ayaklarındaki mürekkebi kullanarak dağlar ve güneş çizdi. Bunu İpek Yolu ve pusulanın bulunmasının canlandırıldığı gösteri izledi. Dansçılar da ellerinde taşıdıkları, matbaayı simgeleyen klavye benzeri gri kutularla, "Uzaktan gelen dostlar, ne mutlu bize" yazdı. Dünyanı simgeleyen 16 tonluk kristal bir küre stadın ortasına getiriliken, Çin'in uzaya gidişi ise, havadan inen robot kıyafetli bir dansçı ile canlandırıldı. Özel olarak bestelenen Olimpiyat Marşı'nı ise Çinli Liu Huan ile ünlü İngiliz şarkıcı Sarah Brightman seslendirdi.

BAYRAK AMPUTE YÜZÜCÜDE
Kuş Yuvası'nın çatısından sarkan çelik tellerle de 40 ton ağırlığındaki Olimpiyat halkaları led ışıklarla sembolize edildi. 3 bin Konfüçyüs okulu öğrencisinin izlediği ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 9 bin mensubunun gösteri yaptığı açılış töreninde, stadyumda 2 bin 583 adet özel ışık kullanıldı. Açılış töreninin 110 dakikalık müziğine 18 besteci katkı yaptı. 28 bölümden oluşan açılışta 47 stilde 15 bin 153 takım kostüm kullanıldı. Duvarına 2008 gülen çocuk resmi çizilen stadyumda 2 bin 488 gönüllü görev aldı. Göndere çekilen Çin bayrağını ülkede yaşayan 56 milliyetten 56 çocuk, geçit töreninde ise Çin bayrağını NBA yıldızı ünlü basketçi Yao Ming taşıdı. Güney Afrika'nın bayrağını ise ampute yüzücü Natalie du Toit taşıdı. Toit, 2001'de geçirdiği bir motosiklet kazasında sol bacağını kaybetmişti. Geçit töreni ve gösterinin ardından Çin Devlet Başkanı Hu Jintao oyunları başlattı.
Haberin fotoğrafları