kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkaslar'da savaş

Yaklaşık bir yıldır korkulan savaş senaryosu gerçeğe döndü. Gürcü tankları, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın başkentine girince Rus jetleri de Gürcistan'ı bombaladı. Bin 400 kişinin öldüğünden endişe ediliyor..
Gürcistan'ın Güney Osetya özerk bölgesinde ayrılıkçı güçler ve Gürcü askerler arasında yaklaşık bir haftadır süren çatışmalar perşembe akşamından itibaren farklı bir boyuta taşındı. Gürcüler ayrılıkçı güçlerin kendi köylerini bombaladıklarını söyleyerek karşı taaruza geçti. Güney Osetya'ya karşı "Anayasal Düzeni Yeniden Sağlama Operasyonu" başlatan Gürcistan ülkede seferberlik ilan etti. Gürcü tankları ve savaş uçakları Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdi. Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze yedek askerlerin ve gönüllülerin silah altına toplanması emri verdi. İki birlik çatışma bölgesine gönderildi. Rus haber ajansı RIA Novosti, Gürcistan birliklerinin düzenlediği bombardımanda 12 Rus Barış Gücü askerinin öldüğünü 150 askerin yaralandığını ileri sürdü. Gürcü operasyonuna Rusya'nın tepkisi hava bombardımanı ve zırhlı birliklerin bölgeye gönderilmesi oldu. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rus vatandaşlarının ölümlerinden sorumlu olanların cezasız bırakılmayacağı açıkladı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Gürcistan'ın bu adımının karşılıksız kalmayacağını söyledi ve "Gerçek savaş şimdi başladı" diye konuştu. Güney Osetyalı yetkililer saldırıda ölenlerin sayısının bin 400'ü bulduğunu, onlarca da Rus askerinin yaralandığını söyledi. Yaşananları "etnik temizlik" olarak nitelendirdiler... Sabah saatlerinden itibaren iki SU- 24 tipi Rus savaş uçağı Gürcü hedefleri vurmaya başladı. Rus ordusuna ait yaklaşık 150 tank sınırdan Güney Osetya'ya girdi. 9 Rus jeti Rus tanklarına destek vermek için Gürcü hava sahasına girdi. Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınlarındaki Vaziani askeri hava üssünü ve Güney Osetya'da Kareli kentindeki polis merkezini de bombaladı.

POTİ LİMANI BOMBALANDI
Gürcistan dün TSİ ile 14.00'te sivillerin çatışma bölgesinden uzaklaşmasına olanak tanımak için 3 saat süreli ateşkes ilan ettiğini açıkladı. ABD'nin desteklediği Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili 9 Rus uçağından 4'ünün düşürüldüğünü ifade etti. Saakaşvili akşam saatlerinde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ise, "Güney Osetya bölgesini Cava kenti dışında denetim altına aldıklarını açıkladı. Öte yandan dün akşam saatlerinde Rus zırhlı birliklerinin Tshinvali'nin kuzey banliyölerine ulaştığı bildirildi. Tshinvali'de şiddetli çatışmaların çıktığı belirtilirken, Gürcistan'ın ABD'den yardım istediği de gelen haberler arasında. Gürcistan Güvenlik Konseyi dün geç saatlerde Rus uçaklarının Poti limanını bombaladığını açıkladı. Bu arada Gürcistan hükümeti, Irak'ta görev yapan bin kadar askerini geri çekerek Gürcistan'da konuşlandırmaya karar verdi. Çatışma üzerine BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplandı.

SAAKAŞVİLİ: Rus bombardımanı altındayız. Özellikle sivil nüfus hedef alınıyor. Rusya topraklarımızda savaş halinde

MEDVEDEV: Ölümlerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz. Sorumlular hak ettiği cezayı çekecek
Haberin fotoğrafları