kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sanayide çarklar haziranda durdu toparlanma umudu son çeyreğe kaldı

Global durgunluğun ihracatı vurması, AK Parti'ye kapatma davasının iç pazara etkisi haziranda sanayi üretimine fren yaptırdı. Haziranda sanayi üretimi sadece % 0.8 artarak yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler toparlanma için eylülü işaret etti..
Sanayi üretimi haziranda yüzde 0.8 arttı ve yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Ekonomistler, sanayi üretiminde son çeyrekten itibaren toparlanma bekliyor. Ekonomistler toplam sanayi üretiminin beklentilerden düşük gelmesinin, ihracatın artış hızındaki yavaşlamanın etkisiyle gerçekleştiğini, sanayi üretiminin bundan sonraki gidişatında kur politikasının önemli rol oynayacağını söylediler. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayında yüzde 2.4 olarak açıkladığı sanayi üretim artışını revize etmedi.

TEKSTİLDE DÜŞÜŞ % 21.4 OLDU
TÜİK verilerine göre imalat sanayi endeksi haziran'da yüzde 0.4 ile 2008 yılında ilk kez düşüş gösterdi. İmalat sanayinde ilk kez eksiye haziran ayı itibarıyla geçildiğini vurgulayan Oyak Yatırım ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Haziran ayında ihracat performansı nispeten düşük gerçekleşmişti. Özellikle motorlu taşıtlar diğer üretim araçları tarafındaki düşüş ve bu düşüşe bağlı ana metal üretimlerindeki gerileme dikkat çekici" dedi. Ekonomi genelindeki yavaşlamanın ihracat tarafındaki ilk ciddi belirtisinin Haziran ayı sanayi üretim verileriyle birlikte göze çarptığını belirten Girgin, "Tekstil ürünlerinde yıllık bazda düşüş yüzde 21.4 ve giyim eşyaları kaleminde ise düşüş yüzde 18.4 seviyesinde. Geleneksel ihracat kalemlerimiz olan bu sektörlerde kötüleşme devam ediyor. Sanayi üretiminin bundan sonraki gidişatında kur politikası belirleyici olarak" dedi. Garanti Bankası ekonomik araştırmalar tarafından yayımlanan raporda ise şu değerlendirme yapıldı: "Mart 2008 sonrası sanayi üretimindeki yavaşlamanın reel ihracattaki yavaşlamaya paralel olduğu görülüyor. Her ne kadar bu dönemde nominal ihracat rakamları sınırlı bir yavaşlamaya işaret etse de fiyat gelişmelerinden arındırıldığında ihracatta önemli bir ivme kaybı olduğu dikkat çekiyor. Dış ticaret rakamlarının gösterdiği üzere, özellikle AB ülkelerine yapılan ihracattaki yavaşlama, önümüzdeki aylarda sanayi üretimini daha fazla aşağı çekebilir. Mayıs ayında olduğu gibi Haziran ayında da hemen hemen tüm sektörlerde üretim artışının hız kaybetmeye devam ettiği görülüyor."