kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küresel durgunluk Toyota'dan vurdu

FURKAN ALP
Mortgage krizinin ABD ve AB ekonomilerini durgunluğa itmesi otomotiv devi Toyota'yı da zorladı. Satışlardaki gerileme Avrupa'da üretimi yavaşlatma kararı aldırdı Toyota, İngiltere ve Türkiye fabrikalarında üretim kapasitesini düşürerek, geçici işçileri çıkarmayı planlıyor. Adapazarı fabrikasında üretim10 bin adet azalacak ..
Uluslararası finans krizinin birinci yıldönümünde dünya ekonomisindeki durgunluktan en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörü geldi. Özellikle ABD pazarında yaşanan düşüşler ardından Avrupa Bölgesi ekonomilerindeki yavaşlama da kendini hissettirmeye başlayınca otomotiv üreticileri satış hedeflerini geri çekerek, üretimi yavaşlatma ve işçi çıkarma kararı aldılar. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota da krizden en çok etkilenen Japon üreticisi oldu. Toyota'nın 2008 yılı birinci çeyrek kârı, ABD pazarındaki daralma, Yen'in dolar karşısında aşırı değerlenmesi ve artan hammadde fiyatları nedeniyle yüzde 28 düşerken, Japon üreticinin satışları da aynı dönemde yüzde 4.7 oranında gerileyerek 56.8 milyar dolara indi. Dünya ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle geçtiğimiz ay global satış hedeflerini 350 bin araç birden düşürerek 9.5 milyon araca geri çeken Toyota, bu yıl için dünyada sadece yüzde 1'lik bir büyüme hedefliyor. Japon üretici için Avrupa'da da işler pek parlak değil. Azalan talep nedeniyle Avrupa satış rakamlarını 1.27 milyon araçtan 1.19 milyon araca düşüren Toyota, Avrupa'da üretimi yavaşlatma kararı aldı.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK FABRİKA
Toyota'nın Avrupa'daki en büyük üretim merkezi İngiltere fabrikası ve Avrupa'daki üçüncü büyük otomobil üretim merkezi olan Adapazarı'ndaki fabrikada üretimi yavaşlatacak olan şirket, geçici işçilerin işine son verme kararı aldı. Toyota Japonya'dan bir şirket sözcüsünün yaptığı açıklamada, "Avrupa'da son zamanlardaki talep koşullarına karşılık olarak bir aracın üretim zamanını değiştirmek gibi önlemlerle üretim esnekliğini ayarladıkları'' bildirildi. Açıklamada ayrıca şirketin bazı geçici işçilerle sözleşme yenilemeyeceği, ancak tam gün çalışanlarla devam edecekleri belirtildi. Yılda 161 bin araç üritimi kapasitesi ile çalışan Adapazarı fabrikasında Auris ve Corolla Verso gibi modeller üretiliyor. Toyota'nın İngiltere fabrikasında ise yılda 278 bin adet Avensis üritimi gerçekleştiriliyor. Türk otomotiv sanayi özellikle ürettiği her 10 araçtan birini Avrupa'ya ihraç eden bir pazar olması nedeniyle Avrupa Bölgesi'ndeki durgunluktan nasibini en çok alacak ülkelerin başında geliyor. Uzmanlar, Avrupa'nın Toyota markalı otomobil ihtiyacını Japonya, Türkiye ve İngiltere fabrikalarının karşıladığına dikkat çekerken, Toyota Türkiye'nin üretimini bu yıl en az 10 bin adet azaltabileceği tahmin ediliyor.
Haberin fotoğrafları