kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Altının değerini Türklerin düğünleri yüksek tutuyor'

UBS'ten yapılan açıklamada Türkiye ve Hindistan'da düzenlenen düğünler olmasa altının onsunun çoktan 850 dolar seviyesine inmiş olabileceğine işaret edildi..
ABD dolarının yeniden değerlenmesi ve yatırımcıların farklı araçlara yönelmesi 'güvenli liman' olarak nitelendirilen altının fiyatını hızla düşürüyor. İsviçreli UBS bankasından yapılan açıklamada altın fiyatlarının aslında halen bulunduğu 860 dolar seviyesinin çok altında olabileceğine işaret edilerek, Türkiye ve Hindistan'da düzenlenen düğünlerde geleneksek olarak bol miktarda altın kullanılmasının talebi yüksek tuttuğuna, bunun da fiyatların gerilemesini yavaşlattığı belirtildi.

EMTİA DÜŞÜŞE GEÇTİ
ABD'de patlak veren mortgage krizi, ardından küresel piyasalarda yaşanan erime ve doların sürekli değer yitirmesi çok sayıda yatırımcıyı altına yönlendirdi. Zaman zaman adeta altına hücum edasıyla gerçekleşen yatırım eğilimleri mart ayında altının onsunu bin doların üzerine taşıdı. Başta artan gıda fiyatları olmak üzere yükselen emtia piyasasının getirdiği rüzgârla altın çıkışını yaz aylarının ortasına kadar taşıdı. Ancak piyasa uzmanları bu çıkışın artık sonuna gelindiğini düşünüyor. Altın, petrol ve gıda fiyatlarına bakıldığında rakamlar yaklaşık bir aydan beri düşüş eğilimine girdi.

850 DOLARA DÜŞER
Mart ayında bin dolardan işlem gören altının onsu bir ay önce 980 dolardan işlem görmeye başladı. Ancak altın fiyatında yaşana düşüş son bir ay iyice hızlanarak onsun değerini 860 dolar seviyesine kadar indirdi. Uzmanlar altın fiyatlarında yalnızca bir ay içerisinde yaşanan 120 dolarlık düşüşte petrol başta olmak üzere emtia piyasasında yaşanan genel gerileme eğilimi ve doların yeniden değerlenmesinin etkili olduğu ileri sürüyor. UBS emtia uzmanlarından John Reade, altının 850 dolar seviyesine kadar inebileceğini ancak Türkiye ve Hindistan'da düzenlenen bol altınlı düğünler nedeniyle artan talebin altına 860-870 dolar seviyesinde tutunma şansı verdiğini söyledi.