kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiftçi tarımda modern sulamaya geçiyor

Yeni Haber
Aksaray Valisi Sebati Buyuran, 947 çiftçinin, yaklaşık 21 milyon YTL'lik kredi kullanarak modern sulama sistemleri kurduğunu ve her yıl azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmaya başladığını bildirdi.

Buyuran, küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının yer altı sularının her yıl önemli ölçüde azalmasına neden olduğunu, suyun hoyratça kullanıldığını ifade etti.

Mevcut durumun korunması için ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Buyuran, ''Bu önlemlerin en başında, tarımda damla sulama ve yağmurlama sistemine geçerek vahşi sulama olarak adlandırılan salma sulama sisteminden vazgeçmenin geldiğini belirtti.

Aksaray'da damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemine çok hızlı bir geçişin olduğunu belirten Buyuran, Tarım İl Müdürlüğünün çiftçileri bilinçlendirmek için eğitim çalışmaları yaptığını kaydetti.

Damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemleri ile ilgili Ziraat Bankası kredisi kullanan çiftçi sayısında artış olduğunu belirten Buyuran, ''5 yılda geri ödemeli olarak 947 çiftçimiz yaklaşık 21 milyon YTL'lik kredi kullanarak modern sulama sistemlerini kurmuş ve her yıl azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmaya başlamıştır'' dedi.

Tuz Gölü havzasında bulunan Aksaray'ın yaz aylarında su konusunda daha çok sıkıntı yaşadığını vurgulayan Vali Buyuran, Aksaray ve tüm Türkiye çiftçisinin modern sulama tekniklerine geçmesinin zorunlu hale geldiğini kaydetti.

ÇİFTÇİYE SULAMA EĞİTİMİ

Tarım İl Müdürü Recep Öztorun da, modern sulama sistemlerinin yararlarını yaptıkları eğitim çalışmalarında çiftçilere anlattıklarını, sulama konusunda rehberlik yaparak çiftçilerin bu konuda daha duyarlı hale gelmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Aksaray'ın Eskil, Eşmekaya, Sultanhanı, Yenikent gibi yerleşim bölgelerinde aşırı yer altı suyu kullanıldığını belirten Öztorun, yapılan eğitim çalışmalarında çiftçilere damlama sulama ve yağmurlama sistemleri anlattıklarını ve alternatif ürünlerin de ekiminin tavsiye edildiğini belirtti.
Öztorun açıklamasında, şunları kaydetti:

''Yeraltı suyunu en çok kullanan Eskil, Eşmekaya, Sultanhanı Yenikent bölgelerinde su kullanımı konusunda eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda sulu tarımın yoğun olarak yapıldığı bu yerleşim yerlerinde 2007-2008 yıllarında 54 yerleşim yerinde 1373 çiftçiye, sulama ve suyun ekonomik kullanılması konusunda eğitim verilmiş, ayrıca Yeşilova, Yenikent, Sultanhanı beldelerimizde 68 çiftçiye, eğitimin sonucunda sertifika verilerek, gönüllü sulama yayımcısı olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimizin modern sulama teknikleri kullanarak sulama yapmaları konusunda eğitim yayım çalışmalarımız devam edecektir.''