kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

14 bebek daha tehlikede

Yeni Haber
Zekai Tahir Burak Hastanesindeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede Temmuz ayında 1840 doğumun gerçekleştiğini, 504 bebeğin yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini bildirdi.

Ovalı, ''Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı'' dedi.

Sağlık Bakanlığınca oluşturulan araştırma heyeti, Zekai Tahir Burak Hastanesinde yaşanan bebek ölümleriyle ilgili basın toplantısı yaptı.

Prof. Dr. Ovalı, kendisinin dışında heyette Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Kadın Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Acar Koç, Erişkin Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ile Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Dr. Semih Sağesen'in görev yaptığını söyledi.

Heyetin, Zekai Tahir Burak Hastanesinin 6 aylık kayıtlarını incelediğini ve ilgili servisleri gezdiğini belirten Ovalı, şunları kaydetti:

''Hastanede Temmuz ayında 1840 doğum gerçekleşmiş, 504 bebek yenidoğan ünitesine yatırılmış, bu bebeklerden 49 tanesi kaybedilmiş.

Zekai Tahir Burak Hastanesi, yüksek riskli gebelerin ve yüksek riskli bebeklerin kabul edildiği bir hastane, bir referans merkezi, hastaneye gerek şehir içinden gerek şehir dışından yüksek riskli anne adayları geliyor.''


Hastanedeki yüksek riskli doğum oranının yüzde 30 olduğuna dikkati çeken Ovalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünya ortalaması yaklaşık yüzde 7 ile 10 arasındadır. Dolayısıyla böyle yüksek riskli gebelerin ve bebeklerin olduğu yerde problemlerin daha çok olduğu malumunuzdur. Ölen 49 bebek incelendiği zaman bunların 31 tanesinin 1500 gramın altında yüksek risk taşıyan bebek olduğu, 30'un da yine yüksek riskli olan ve ölüm oranı çok yüksek olan solunum sıkıntısı sendromunun mevcut olduğu, 8 hastada ağır doğumsal anomaliler ve oksijen yetersizliği bulunduğu, bebeklerin 13 tanesinde -bu yaklaşık yüzde 27'si ediyor- farklı türlere ve bunların farklı tiplerine bağlı kan akımı enfeksiyonları olduğu saptandı.''

Üreyen mikropların, ''belli servislerde, belli zaman dilimlerinde, belli mikro organizmalarla kümelenmediğinin'' belirlendiğini ifade eden Ovalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı. Son 6 aylık yatışlar ve ölümler incelendiğinde ayda 450-500 bebeğin kabul edildiği, bunlardaki ölüm oranlarının ise yüzde 6-10 arasında görüldüğü belirlendi.

Geçen senenin Temmuz ayı ile verileri karşılaştırdık. 2007 Temmuz ayında ünitedeki ölüm oranı yüzde 9.1 iken bu yıl temmuz ayında ölüm oranının yüzde 10.1 olduğunu gördük. Son altı aylık ölümler karşılaştırıldığında, Ocak 2008 ayında ölümlerin yüzde 9.2 olduğunu diğer aylarda ise yüzde 6-8.5 arasında seyrettiğini, kan akımı enfeksiyonu oranlarının Ocak ayında yüzde 17, Temmuz ayında yüzde 23, diğer aylarda ise yüzde 10.5 ile 15 arasında değiştiğini gördük.''


Yapılan basın toplantısından başlıklar şöyle:

- Yapılan araştırma sonucunda halen 78 bebeğin 14'ünde enfeksiyon olduğu tespit edildi.

- Her bir bebekteki enfeksiyonların birbirinden farklı olduğu ortaya çıktı.

- 1 hemşire 4 yüksek riskli bebeğe bakmak zorunda kalıyor.

- Hekim açığı büyük.

- Ölümlerin % 27'si enfeksiyondan.

- Hemşire başına düşen hasta dünya srandartlarının üstünde.

- Hemşire ve yardımcı personelin yetersizliği büyük etken.

- Erken doğumların artmasının nedeni tüp bebeklerinin fazlalığı.