kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Yanan evler yeniden yapılacak

CHA
Yeni Haber
Başbakan Tayyip Erdoğan, Bodrum'daki programının ardından Antalya'daki yanan ormanlık alana geldi. Erdoğan, yanan evlerinin yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi.

Beş gün süren yangında kül olan orman alanını helikopter ile gezen Başbakan Erdoğan, Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köylerin ve yanan ormanlık alanın akıbetini yakından gördü. Yangından en fazla zarar gören Karataş köyünün üzerinde 3 kez tur atan Erdoğan, askeri helikopterle incelemelerini tamamladıktan sonra Orman İşletme Müdürlüğü'nün bulunduğu Taşağıl beldesinin çim sahasına indi. Burada halkın meraklı bakışlarla beklediği Erdoğan, sahanın yarısına kadar getirilen aracına binmeyip halkın içine karıştı. Bir süre burada vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, daha sonra Orman İşletme Şefliği'ne geçti.

Orman İşletme Şefliği'nde basına ve halka kapalı bir binada yetkililerden geniş bilgi alan Tayyip Erdoğan, daha sonra Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte basın açıklaması yaptı. Erdoğan, "5 gündür Serik ve Manavgat çevresindeki köy ve beldelerimizin içinde olduğu büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık. Bu bölgeyi tehdit altına alan yangında gerçekten çok büyük bir alanımız ki şu anda bana verilen bilgiye göre 4 bin hektarlık bir alan yandı. Öte taraftan yangın neticesinde bazı köylerimiz zarar gördü. Vatandaşlarımız da hayatını kaybetti. Ama yangının ilk anlarından itibaren tüm orman yetkililerimiz, genel müdürlük bazında bölgeye geldi. Tüm devlet kuruluşlarımız bir araya geldi ve yangınla mücadele verdi." diye konuştu.

Yangında zarar gören evlerin ve diğer binaların yılsonundan önce yeniden inşa edileceğinin müjdesini veren Başbakan Erdoğan, "Tabiki tahrip olan ev ahır, cami, okul gibi binaları yaptığımız bakanlar kurulu toplantısında yeniden yaptırma kararı aldık. Öncelikle mağdur vatandaşlarımıza belli bir devlet yardımı yaptık. Şimdi de süratle, inşallah yıl sonuna kadar tüm yanan evleri, ahırlarıyla beraber buradaki yerel mimarinin gereği gibi yapıp sahiplerine teslim edeceğiz. Burada hiçbir vatandaşın mağduriyetini kabul edemeyiz. Zira ülkemiz demokratik, laik ve sosyal bir devlettir. Bu tür olaylarda anında devlet olarak desteğimizi azami ölçüde veriyoruz. Bunun birçok örneğini yaşadık. Bingöl'de, Erzurum'da verdik. Hamdolsun buralarda verdiğimiz tüm sözlerimizi tuttuk. Buradaki vatandaşlar da yılsonuna kadar evlerine kavuşacaklar." dedi.

Şu anda yardımların valilik ve kaymakamlıklar aracılığı ile yapıldığını ve ilk ödemelerin tamamlandığını ifade eden Erdoğan, gereken desteklerin bundan sonra da süreceğinin altını çizdi. Bölgeyi bir an önce toparlayıp, eski haline getirmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Yangında ne yazık ki iki arkadaşımızı da kaybettik. Ben her ikisine de Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Tüm bölge halkına geçmiş olsun diyorum." şeklinde konuştu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, yangını çıkartanın tespit edilip edilmediği sorusu üzerine, şunları söyledi: "Elimizde olanlar var, olmayanlar var. Faili tespit edilemedi. Aşırı sıcaklar önemli etken. Nem oranının düşüklüğü de öyle. Bunun dışında enerji hatlarının kopmasından kaynaklandığı da söyleniyor. Neticede 4 bin hektarlık alan yandı. Yerleşim yerlerinin ormanlık alanla bu denli iç içe olmaması, buradaki vatandaşların imar kurallarına daha saygılı olması lazım. Bu hassasiyeti göstermediğimiz zaman bedeli ağır oluyor."

Erdoğan, Orman Genel Müdürlüğü'ne gece görüşlü uçak ve helikopter alınacağına dair soruya ise "Şu anda sivil havacılık teşkilatı çalışmalarını yapıyor. Bunların sonunda yeni ihalelere gireceğiz. Yangın söndürme helikopterlerinden uçaklara, gece uçuşu sağlayan araç gerece kadar birçok alanda kendimizi geliştirmeyi planlıyoruz." dedi. Göreve geldiklerinden beri ciddi bir teknoloji takviyesi yaptıklarını da vurgulayan Erdoğan, "En azından kiralama yöntemini kullanıyoruz. Ama artık kiralamadan çok kendi araç gereçlerimizin sahibi olmanın planlarını yaptık ve çalışmalara başladık." diye konuştu.

Erdoğan, yangınların ormanlık alanların işgali için çıkartıldığına dair dedikoduların sorulması üzerine de şunları söyleyerek konuşmasını tamamladı: "Yanan alanlardan neresi turizme açılmış gösterirlerse çok memnun olurum. Şu an ki hedefimiz burayı süratle ağaçlandırmaktır. Bunu da yapacağız."

Erdoğan, müdürlükten ayrılırken de vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.