kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye hesaplanamaz bir felaketi önledi"

Yeni Haber
Amerikan New York Times gazetesi, AK Parti hakkında açılan kapatma davası hakkındaki editoryal yazısında Türkiye'nin geçtiğimiz hafta hesaplanamaz bir felaketi önlediğini yazdı.

Anayasa Mahkemesi'nin partiyi kapatmadığını ve siyasileri yasaklamadığını belirten NY Times, "Mahkeme kararı Türkiye için, demokrasi için ve değişken yapıya sahip yakın ve Ortadoğu'daki ılımlı siyaset için bir zaferdi" diye kaydetti.

Mahkeme tersi bir karar alsaydı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik şansının büyük bir zarar görecek olduğunu belirten Amerikan gazetesi, "En kötüsü de İslam dünyasında dini eğilimlere sahip seçmenlere; demokratik siyasetin temel kurallarına titiz bağlılığın, eşit siyasi hak ve temsilciliğin garantisi olmadığı şeklinde bir uyarı mesajı gönderilecekti" ifadesini kullandı.

Bu felaketlerin ucu ucuna engellendiğini vurgulayan gazete, mahkemenin 11 üyesinden çoğunluğunun partini kapatılmasını istediğini; ancak şanslı bir şekilde gerekli olan 7 sayısına ulaşılmadığını işaret etti. Ancak partiye para cezası verildiğini kaydeden NY Times, mahkemenin bu kararının da Türkiye'nin askeri-laik yapısı için bir teselli olduğunu dile getirdi. Ancak yine de Türkiye'dekinin, ABD veya AB'deki demokrasi ile çok zor uyuştuğu dile getirildi.
New York Times, Türkiye'nin, ülkenin laik yapısı, ordu ve yargının emirlerini yerine getirmeyen seçilmiş hükümetlere yönelik her çeşit açık ve gizli darbe girişimleri konusunda kendilerini engellenmiş hissettiği çok uzak olmayan günlerden bu yana çok yol kaydettiğini belirtti. Gazete, bu tür son olayın ise 1997'de gerçekleştiğini aktardı.

NY Times, o zamandan bu yana AB'ye üyelik cazibesinin Türk seçmeninin düşüncesini değiştirdiğini ve iktidardaki AK Parti'nin sorumlu davranışlarının, tutumlarında sağlıklı bir değişim meydana getirdiğini kaydetti. Gazete, bunun 5 yargıcın AK Parti'ye karşı kapatma kararı vermemesinde de açıkça görüldüğünü ifade etti. NY Times son olarak iktidardaki partinin, kendini tutmaya devam etmesinin, demokrasinin hala ince olan güvenlik boşluğunun genişlemesini sağlayabileceğini belirtti.