kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Işığı açtı, patlama oldu

Patlamaya, kuran kursu binasının dışındaki LPG tankından mutfak ve banyoya giden borulardan gaz sızıntısının yol açtığı ortaya çıktı Gaz kokusunu alan bir öğrenci, öğretmenini uyandırdı. Öğretmen Sema Ünal da elektrik düğmesine basınca büyük bir patlama oldu ..
Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde yaz döneminde kuran öğrenmek için giden kız öğrencilerin kaldığı bir vakfın 3 katlı yurdu dün sabaha karşı büyük bir patlamanın ardından çöktü. Olayda ikisi öğretmen 18 kişi yaşamını yitirirken, 27 öğrenci de yaralandı. Patlama ve göçüğe 2 tonluk LPG tankından sızan gazın neden olduğu belirlendi. Patlamanın, binanın dışında bulunan LPG tankından mutfak ve banyoya giden borulardaki kaçak nedeniyle binaya dolan gazın yol açtığı belirlendi. Gaz kokusunu alan bir öğrenci sabaha karşı iki öğretmenini uyandırdı. Öğretmen Sema Ünal'ın da elektriği yakmasıyla büyük bir patlama oldu. Yurdun ruhsatsız, kursun da kaçak olduğu belirlendi.



SABAHA KARŞI
Bir vakıfla bağlantılı olarak yatılı Kuran kursu veren Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'ne ait Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu, dün sabaha karşı 04.15'de büyük bir patlamanın ardından çöktü. Yaşları 12 ile 16 arasında değişen kız öğrenciler bir anda alevler içinde kalırken, 2 bölüm halindeki 3 katlı betonarme binanın, yatakhane bölümü yerle bir oldu. Personelle birlikte 50'yi aşkın kişinin tam bir can pazarı yaşadığı olayda, yardıma ilk olarak patlamayı duyan belde sakinleri koştu. Olayın duyulmasıyla birlikte bölgeye çok sayıda 112 Acil Servis ambulansı ve jandarma sevk edildi. Ancak arazinin çok dağlık ve Konya merkeze 170 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle ekipler ulaşımda güçlük çekti. Sivil Savunma ve Konya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile jandarma ve AKUT ekipleri de bölgeye intikal ederek, kurtarma çalışmalarına başladı. Bu arada Ankara'dan 4 helikopterle gelen yaklaşık 30 kişilik jandarma arama kurtarma ekibi, K-9 arama kurtarma köpeğiyle çalışmalara katıldı. Görevliler, megafonla, "Sesimi duyan var mı" diye bağırarak, canlı kalanların yerlerini tespit etmeye çalıştı.

TEDAVİ ALTINDA
Korkunç olayda ikisi öğretmen 18 kişi yaşamını yitirirken, 27 öğrenci de yaralandı. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander, hastanelerine 3'ü askeri helikopterle, 7'si de ambulansla 10 yaralı getirildiğini ve 3'ünün durumunun ağır olduğunu söyleyerek, "Vücutlarının yüzde 40'ında ikinci derece yanık olan Fatma Özbağrıaçık(16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Vücudunun yüzde 20'sinde ikinci derecede yanık olan Büşra Güneş'in (14) tedavisi ise hastanemizde sürüyor" dedi.

BİNA RUHSATSIZ ÇIKTI
Dernek Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi gözaltına alınırken, beldede ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan bir Kuran kursunun da bulunduğu ancak, olayın meydana geldiği yurtta kalan öğrencilerin, Diyanet'in kursuna değil, kaldıkları binadaki kursa gittikleri belirlendi. Yurdun çöken bölümünün 17 yıl önce yapılarak kullanılmaya başlandığı ve yaklaşık 10 yıl önce erkek öğrenci yurdu olarak ruhsatlandırıldığı ve daha sonra kız yurduna çevrildiği ancak, itfaiye ve deprem yönetmeliği raporu olmadığı için yeni ruhsat verilmediği ortaya çıktı. Süleymancılar olarak bilinen dini cemaatin kontrolünde olduğu belirtilen derneğin ruhsat çıkmadan kız yurdu tabelasını astığı ve okulların tatil edilmesiyle birlikte kız öğrencilerin yatılı olarak kalmaya başladıkları öğrenildi. Bu arada Kuran kursunun da kaçak olduğu belirlendi. Taşkent İlçe Müftüsü Mehmet Ak, Kuran kursunun kendilerinde kayıtlı olmadığını söyleyerek, "Bize kayıtlı olsa Kuran kursu vermeye ehil kişiler var mı, bina kurs vermeye uygun mu, formasyon almışlar mı diye denetleriz ancak bizde bir kaydı yok" dedi. Kızılay da psikolojik destek için bölgeye 4 uzman gönderdi. Bu arada olay yerine giden Karaman Sivil Savunma aracı, Güneysınır ilçesi yakınlarında kaza yaptı. Kazada, Karaman Sivil Savunma İl Müdürü Şakir Oruç ağır, teknisyen Cihangir Koç hafif yaralandı.
Haberin fotoğrafları