kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yüksek Askeri Şûra toplantısı Genelkurmay Başkanlığı'nda sabah saat 09.55'te başladı.

Orduda Orgeneral Başbuğ dönemi

ANKARA
Ordunun yeni komuta kademesini şekillendiren YAŞ, dün Erdoğan başkanlığında toplandı. Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı görevi kesinlik kazandı..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün başlayan Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 28 Ağustos'ta düzenlenecek törenle Genelkurmay Başkanlığı görevini devralması kesinlik kazandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt gibi koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Başbuğ, ikinci başkan olduğu dönemde basın brifingleri düzenleyerek bir ilke imza atmıştı. Orgeneral Başbuğ, TSK'nın şahin kanadındaki isimlerden biri olarak biliniyor. Başbuğ geçtiğimiz yıllarda ABD'yi, PKK'ya karşı etkin mücadele vermemekle eleştirmişti. Erdoğan'ın başkanlığındaki YAŞ, Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu'nda saat 09.55'te başladı. Şura toplantıları bugün ve yarın da devam edecek. Kararlar pazartesi sabahı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

CUMA NAMAZINA GİTMEDİ
Tören dolayısıyla Anıtkabir ziyarete kapatılırken, cep telefonu sinyalini karıştıran jammer araçları ve bir polis helikopterinin desteğiyle sıkı güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda teamüllerin aksine YAŞ toplantılarına uzun süre katılmasıyla bilinen Erdoğan, Konya'daki kız yurdunda yaşanan felaket nedeniyle günlük programını değiştirmek zorunda kaldı. Erdoğan cuma namazına da gitmedi ve YAŞ'ın öğleden sonraki bölümüne katılmadı. Jandarma Anıttepe Sosyal Tesisleri'ndeki yemeğin ardından Erdoğan, Keçiören'deki özel konutuna geçti.

YENİ KOMUTA KADEMESİ
YAŞ'ta TSK'yı 2010'lu yıllara taşıyacak komuta kademesi belirleniyor. Orgeneral Büyükanıt, yaş haddi nedeniyle, Genelkurmay Başkanlığı görevine 4 yıl yerine 2 yılda veda edecek. 29 Nisan 1943 doğumlu Orgeneral Başbuğ da 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinin iki "doğal adayı" bulunuyor. Bu isimler Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman. Ancak Orgeneral Koçman yaş haddini doldurması nedeniyle zorunlu olarak emekliye ayrılacak. Bir sürpriz olmadığı takdirde, YAŞ sonrasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Koşaner atanacak. Böylece Koşaner'e 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olma yolu açılacak. Jandarma Genel Komutanlığı için de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın ismi geçiyor. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un ise İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

7 KORGENERAL SIRADA
YAŞ'ta dikkatler orgeneralliğe terfi edecek yeni isimler üzerinde yoğunlaştı. Kara Kuvvetleri'nde orgeneralliğe terfi sırasında 7 korgeneral bulunuyor. Ancak bu isimlerden yalnızca ikisi terfi edebilecek. Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Genelkurmay Harekât Başkanı Nusret Taşdeler orgeneralliğe terfi sırasında bulunuyorlar. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun bir yıl daha görev süreleri bulunuyor. İki kuvvet komutanlığında büyük heyecan koramiral ve korgeneral rütbeleri için yaşanacak.
Haberin fotoğrafları