kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BAKANLAR BALCILAR BELDESİNE GİTTİ... Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakan Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu olay yerine gitti

Hem bina hem Kuran kursu izinsiz ve kaçak

BALCILAR Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'ne bağlı açılan ve yaşanan patlamada 18 kişinin yaşamını yitirdiği yurdun Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak 2000'de kurulduğu, ancak ek binayla ilgili yasal sürecin tamamlanmadığı belirlendi. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu'nun "Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı böyle bir yurt yok" açıklaması, çöken binada yurt kisvesi altında kaçak Kuran kursu eğitimi verildiğini ortaya çıkardı.

DİYANET BİLMİYOR
Çok sayıda öğrenciye mezar olan yurdun hangi kuruma bağlı olduğu ve izin durumu tartışma konusu oldu. Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Balcılar Kız Öğrenci Yurdu adı altında Diyanet'e bağlı bir yurdun bulunmadığını söyledi. Yazıcıoğlu'nun bu sözleri okul dönemi dışında öğrencilerin kaldığı yurtta kaçak Kuran kursu eğitimi verildiğini ortaya çıkardı. Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte Konya Taşkent'e gitti. Akdağ ve Çubukçu, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Bakan Beşir Atalay, yurt binasının çökmesiyle ilgili hata, ihmal ne varsa Başbakan Erdoğan'ın özel talimatıyla araştırılacağını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Burs ve Yurtlar Daire Başkanlığı'nın yaptığı inceleme sonucunda yurdun 2000 tarihinde erkek öğrenci yurdu olarak açıldığı, ancak kız öğrenciler için yapılan ek binayla ilgili başvurudan sonra yasal sürecin tamamlanmadığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ön incelemesinden çıkan sonuçlar şöyle:
* Patlamanın yaşandığı Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu bir dernek tarafından 27 Eylül 2000'de açıldı. Kayıtlarda yurdun denetim ve dosyaların incelenmesinde bir soruna rastlanılmadı. Barınan ortaöğretim öğrencilerinin dışında başka kimsenin kalmadığı rapor edildi.
* Yurdu açan dernek geçtiğimiz nisanda yeni yapılan ek bina için Konya Valiliği'ne başvurdu. Valilik bu başvuru üzerine Mayıs 2008'de Taşkent Kaymakamlığı'na bir yazı göndererek faaliyette olan erkek öğrenci yurdunun kız öğrencilere, yeni binanın da erkeklere hizmet vermesi için Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nin 7. maddesinde belirtilen belgelerin tamamlanıp gönderilmesi halinde incelemeye alınacağını bildirdi.



BİLGİ BELGE YOK
*
Başvurudan sonra üç ay içinde ilgili yönetmelikte belirtilen evrakların teslim edilmesi gerekiyor. Ancak Valiliğin yazısından sonra Taşkent Kaymakamlığı'ndan Konya Valiliği'ne konu ile ilgili herhangi bir bilgi ya da belge gönderilmedi.
* Kuran kursu verildiği ortaya çıkan yurtta kızların erkek yurduna, erkek öğrencilerin yeni yapılan binaya nakli veya açılışı için yasal bir iznin mevcut olmadığı belirlendi.