kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ali Birinci

Tarih Kurumu'nun dümeni Birinci'de

Kadir ERCAN ANKARA
Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na Prof. Dr. Ali Birinci getirildi. İttihat Terakki çalışmalarıyla bilinen Birinci "Tarihçilik, işportacılık işi ve pazarı değil" diyor..
Ermeni meselesine ilişkin sözleriyle tartışma yaratan Yusuf Halaçoğlu'ndan boşalan Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na, Polis Akademisi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Birinci atandı. Birinci, özellikle İttihat Terakki üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Birinci'nin Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na atanmasıyla ilgili karar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. İttihat ve Terakki, konulu araştırmalarıyla tanınan Birinci, kendisi gibi İttihat ve Terakki tarihine dair kitap yazan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu'nu eleştirdiği bir makalesinde, "Tarihçilik işportacılık işi ve pazarı değildir" demişti. Yayımlanan bir kitabın veya ileri sürülen bilgilerin ve fikirlerin çok itibar görmesinin, yapılan işin değeri hakkında bir ölçü olamayacağını savunan Prof. Birinci, "Bir işçilik gerektiren bu mesleğin ürünleri kısa vadede değerini bulmayabilir. Ancak kısa vadede işportacı gibi davrananların ürünleri, bir pazarlama marifetiyle, piyasaya hâkim olabilir ve müşteri bulabilir" demişti. Prof. Birinci, tarihçinin nasıl olmasını anlattığı eleştirisinde şunları söylemişti:

'TÜRKÇEYİ BİLMEYENLER'
"İşin bir de ahlaki tarafı bulunmaktadır. Tarihçi, usulün, kaynakların ve başka tarihçilerin hakkını yememelidir. Tarihçilik ikliminde veya pazarında şöhretli veya pazarlamacı her yazar, eserlerinin en ufak bir tenkidinde adeta kendinden geçmekte ve ruh sağlığını kaybetmektedir. Meslek ahlakı bakımından zayıf bir eserin, ilmi bakımdan değerli olması mümkün değildir ve eşyanın tabiatına aykırıdır. Türk tarihini ve Türkçeyi bilmeyenleri Sayın Hanioğlu'nun, tarih niyetine ortaya sürdüğü efsane ve masallardan veya daha doğru bir isimlendirmeyle safsatalardan kim koruyacak? İşte cevabını bekleyen trajik sual."