kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Cumhuriyet ve eşitlik

Eğer Ergenekon diye bir örgüt varsa, -ki olduğu anlaşılıyor-sadece siviller işin içinde değildir. İddiaların, bazı askerlere de uzanmasını tabii karşılamak gerekir. Ama, bu istikamette en ufak bir haber çıktığında, Sayın Genelkurmay Başkanı, hop oturup hop kalkıyor; haberi yazanları, "kötü emelli kişiler" olarak tarif etmek bir yana, neredeyse "Türk Silâhlı Kuvvetleri'ne düşman" ilân ediyor.
Bence artık, "siyah-beyaz" mantığından sıyrılmalı insanlar ve etrafa "dost" veya "düşman" penceresinden bakmamalı.
18 Temmuz'da, Akşam gazetesi, Hava Kuvvetleri bünyesinde askeri savcılığın soruşturma yaptığını manşetine taşımıştı. Neticede, Milli İstihbarat Teşkilâtı veyahut savcı Zekeriya Öz, şüphelileri Genelkurmay Başkanlığı'na bildirmemiş mi? Zaten, Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri savcılığının, uzun süredir bu konuda soruşturma yürüttüğünü kabul ediyor. Sadece "Ergenekon'la ilgili değil" diyor.
Son olarak, Yeni Aktüel'de, bazı subayların ve general mertebesine yükselmiş 4 askerin "karargah evleri" bünyesinde faaliyet gösterdiği haberi yayınlanınca, Genelkurmay Başkanlığı, gene tonu hayli sert bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, ihbarda bulunan Serdar Cem'in iddia edilenin aksine TSK mensubu olmadığı belirtildikten sonra, belgelerden çoğunun bilgisayar teknikleriyle kurgulandığı, taklit edildiği ileri sürülüyor. "Belgelerden çoğu sahte" demek, bir kısmının doğru olabileceği ihtimalini de akla getiriyor. Üstelik Türkiye, darbe çalışmalarına, "cumhuriyeti koruma kollama" çabalarına yabancı değil. Kimse, "Hayret, orduda bazı subaylar darbe hazırlığında mıymış?" diye şaşırmaz.
Genelkurmay Başkanı buyurgan eda yerine daha yumuşak bir üslup kullanarak, bu gibi haberlerin, darbe işlerine bulaşmış kişileri tedirgin ettiğini, orduda sıkıntı yarattığını, TSK'nın zaten sorumluluk bilinci içinde hukuka aykırı hareket edenleri tasfiye edeceğini vurgulasaydı, mutabakat daha kolay sağlanırdı.
Lütfen, "asarız, keseriz, siz düşmansınız" gibi bir beyan tarzından artık vazgeçelim. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşlarıyız. Unutmayalım ki, cumhuriyetin en önemli ilkelerinden biri eşitliktir.