kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diyet racona tersti ama 3 ayda 40 kilo verdim

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Yakup Arslan, 34 yaşında bir işadamı. 3 ay öncesine kadar tam 118 kiloydu. Nisan ayında hayatında ilk kez diyete başladı ve şimdi 80 kilo. 3 ayda tam 40 kilo verdi. Diyet yemekleri, kibrit kutusu kadar peynirler, kepekli ekmekler ona göre değildi. Kilolu olduğunu bile düşünmüyordu. Ona göre; sadece iri yapılıydı. Aşırı kilolarının eklemlerine verdiği ağrılara dayanamayıp doktorun kapısını çaldığında, Prof. Dr. Ziya Mocan'dan 'Mutlaka kilo vermelisin' sözünü duydu ve çok şaşırdı.

PİLAVSIZ YAPAMAZDI!
Onun tek derdi ağrı çekmeden yürüyebilmekti. Artık iğnelerin bile geçiremediği ağrılarına, kilolarının neden olduğunu bilmiyordu. Kahvaltıda ikili ekmekten tost yapıp hiç zorlanmadan yiyen, pilavsız akşam yemeğine oturmayan, bol şekerli katran gibi çaylar içen, bir oturuşta en az bir kilo Kemalpaşa tatlısını bitiren Yakup Arslan'ın hayatı; son 3 ayda gerçekten çok değişti. Sigarayı bıraktıktan sonra, kilolarına kilolar eklenmişti. Tam 15 kilo daha almıştı. Bu durumu çok önemsemedi. 34 yaşında olmasına rağmen ciddi sağlık problemleri vardı. Tansiyonu hep yüksekti, karaciğer fonksiyonları bozulmuştu. Kolesterolü de yüksekti. Eklemleri alarm veriyordu. Oğlu ona sarıldığında kolları ancak göbeğinin ön kısmında durabiliyordu. Kimseye söylemeden, bir sağlıklı beslenme programına başladı. Arslan, bu programın hayatında yarattığı değişikliği şöyle anlatıyor:

AYAKLARI BİLE KÜÇÜLDÜ
"Eskiden neredeyse hiç sebze ve meyve yemezdim. Diyete başlayınca, bazı yemeklerin tadını da öğrendim. Kepek ekmeği, peynir ve zeytinle kahvaltıdan kalkmaya başladım. Sofrada ne yediğime ve içtiğime dikkat eder oldum. Eskiden televizyon karşısında ne bulursam yerdim ama zamanla kendimi durdurmayı öğrendim." İlk hafta 3 kilo birden verince morali düzelen Arslan, "Ben asla diyet yapmam" derken, zayıfladığı için sağlığının da düzeldiğini fark etmiş ve herkesi "Yediklerinize dikkat edin" diye uyarmaya başlamış. Arslan'ın diyeti hala sürüyor. 56 bedenden 44 bedene inmiş. Ayakkabıları bile küçülmüş. Şiş ayakları nedeniyle eskiden 42 numara ayakkabı giyerken, artık ayakkabıları 40 numara. Eskiden 5 olan gömlek numarası da 2'ye gerilemiş. Üstelik tüm bunları yalnızca 3 ayda başarmış. Bu sıralar; onu görenler tanıyamıyormuş. Bir zamanlar iki adımı kan ter içinde yürürken, artık her yere koşturmaya da başlamış.
Haberin fotoğrafları