kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'ye kapatma yok, ihtar verildi

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'ye Hazine yardımının yarısının kesilmesi cezası verdi. 6 üyenin "Kapatılsın" oyu ise yetmedi..
Anayasa Mahkemesi'nden AK Parti'ye kapatma kararı çıkmadı. Mahkeme, Hazine yardımının yarısının kesilmesi cezası verdi. 6 üyenin "kapatılsın" yönündeki oyu, Anayasa'da 2001'de yapılan değişikliğe göre, kapatma için 7 oy gerektiğinden yeterli olmadı. Kararın sürprizi Sacit Adalı'nın oyu oldu. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla 14 Mart'ta açtığı davayı karara bağladı. Dava açıldıktan sonra 139 günde ve üç günlük karar oturumlarının sonunda dün oylama yapıldı. Başkan Haşim Kılıç, davanın tümden reddedilmesi gerektiğini savundu. Başkanvekili Osman Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Abdullah Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş, AK Parti'nin eylemlerinden dolayı, laiklik karşıtı eylemlerin yoğun halde odağı oluşturduğunu savunarak "kapatılsın" dedi. Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serruh Kaleli ve Serdar Özgüldür ise oylamanın başından itibaren partinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğini ancak bunun yoğun olmadığını savunup kararlarını bu yönde verdiler. Bu tabloya göre oylama 6 - 4 - 1 şeklinde sonuçlandı. Oylama sonunda ayrıca bir oylamaya gidilmeyerek "kapatılsın" yönünde oy kullanan 6 üyenin oyları, "Hazine yardımı kesilsin" diyen 4 üyenin oyuyla birlikte değerlendirilerek AK Parti'ye 2008 yılında verilen Hazine yardımının yarısının kesilmesi cezası verildi. 2008 bütçesi ile AKP 45.6 milyon YTL Hazine yardımı verildiği için bu miktar 22.8 milyon YTL'yi buluyor.

2001 DEĞİŞİKLİĞİ
Mahkemedeki oylamaya göre AK Parti'yi kapatılmaktan tam anlamıyla, Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra dönemin koalisyon hükümetinin 2001 yılında yaptığı parti kapatmayı zorlaştıran ve alternatif olarak "Hazine yardımının kesilmesi" cezası içeren değişikliği kurtardı. Bu değişiklikte Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatma kararını ancak 7 oyla verebileceği hükmü yer almıştı. Bu değişiklik olmasaydı, dün "kapatılsın" diyen 6 üyenin oyu kapatma için yeterli olacaktı. Böylelikle, Hazine yardımının kesilmesi alternatifi de olmadığından kararın sonucu kapatma olacaktı.

İKİ ÜYEDEN SÜRPRİZ
Dünkü kararının iki sürprizi oldu: Sacit Adalı ve Serdar Özgüldür. Adalı, Refah ve Fazilet kararlarında, dün "AK Parti davası reddedilsin" diyen Başkan Kılıç ile birlikte hareket etmişti. Adalı oylamada "Hazine yardımı cezası" yönünde oy kullanarak, AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğini ancak bu eylemliliğin yoğun olmadığını belirtmiş oldu. Serdar Özgüldür de seçildiği kurum açısından önem taşıyor. Asker kökenli olan Özgüldür, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden Anayasa Mahkemesi'ne seçilmişti.