kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yazarımız Muharrem Sarıkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’la birlikte.

Büyükanıt: Karanlık yollara sapmak yok

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay açıklamasında yer alan millete çağrının içeriğini açıkladı: Şiddet içermeyen, yasaların da dışına çıkmayan tepkiler olabilir. Demokratik olmayan tepkiler doğru olmaz..
Emekliye ayrılmasına haftalar kala Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Oruç Reis Firkateyni'nin güvertesinde sohbet ediyoruz. Ergenekon soruşturması konusuna girmek istemiyor. Biz "Son operasyonlar" dediğimizde Org. Büyükanıt, "Operasyon deyince benim aklıma Kuzey Irak operasyonu geliyor..." diyerek karşılık veriyor. Bir yandan da bizleri konuk eden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile birlikte beyaz denizci kıyafeti içinde Kalamış'tan Gölcük'e kadar olan mesafede gerçekleşen tatbikata katılan firkateyn, bot ve helikopterleri selamlıyor. Selamlama bittikten sonra Ergenekon soruşturmasına dönüyoruz. Genelkurmay Başkanı "Benim işim" dediği Kuzey Irak'a yapılan hava operasyonunu anlatıyor: "Gerçekten çok başarılı bir hava operasyonu oldu. Açık söyleyeyim PKK terör örgütü dağılma noktasında geldi demek çok iddialı. Fakat çok büyük bir darbe aldığı kesin olarak söyleyebilirim. Artık Kuzey Irak onlar için güvenli bir bölge olmaktan çok fazla çıktı. İki kişiyi üç kişiyi görsek bile karadan da vuruyoruz. Şimdi 2-3 kişiye karşı operasyon yapılır mı? Bu durumda yapılır. Bir kişi bile takip edilip vuruluyor."

YASAL VE DEMOKRATİK
Ergenekon konusundaki ısrarımızın sürüyor, "Ne zaman konuşacaksınız?" diyoruz. Org. Büyükanıt'ın yanıtı kısa oluyor: "Bilemiyorum. Şimdi bakın; niye konuşmuyor diyorlar. Lütfen hukuki açıdan da bir düşünün..." Bu aşamada Genelkurmay Başkanlığı'nın bir süre önce yaptığı açıklamada yer alan, "Türk milletinin de yasal ve demokratik tepki göstermesi doğal bir beklentidir" cümlesini anımsatıp soruyoruz: "Bildirideki millete çağrınızın amacı neydi? Nasıl bir tepki bekliyorsunuz?" Org. Büyükanıt şu karşılığı veriyor: "Yasal olmayan hiçbir şey beklentimiz olamaz. Demokratik olmayan hiçbir tepki doğru olmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü nedir; Mehmet Ali Bey (Kışlalı) yazdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü millettir. Millet bize çok büyük güven duyuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bizim de ona layık olup, hata yapmamız lazım. Eh ben bir rahatsızlık duyuyorsam, o güç kaynağım olan millete söylüyorum."

DUYGUSAL TEPKİ
Bu aşamada, Org. Büyükanıt "Bu eline silah alsın dışarı çıksın anlamına mı geliyor?" deyip ekliyor: "Demokratik ve yasal tepki demek bütün batı toplamlarında olan şeyleri içeriyor. Şiddet içermeyen yasaların dışına çıkmayan tepkiler olabilir. Mesela milletimiz duygularıyla da ifade ederek destek verebilir. Binlerce mail alıyorum." Elektronik postaları yollayanların, "Sizi destekliyoruz" dediklerini aktarıp konuşmasını sürdürüyor: "Silahlı kuvvetlere yapılan yıpratma kampanyalarını kınıyoruz diyorlar. Yasal yollar olmak kaydıyla karanlık yollara sapmadan tepki konulmalı, bizim beklentimiz de budur." Sorumuz üzerine çağrısının sivil toplum örgütlerini kapsamadığını vurguluyor; "Ben milleti kastediyorum" diyor. Birkaç kez aynı cümleyi tekrar ediyor:" Yasal ve demokratik yollardan olumlu tepki. Kafanızda eğer silahlı kuvvetlere güven duygusu varsa bu tepki nedir o zaman; o da olumlu tepkidir." Org. Büyükanıt fazla konuşmak istemiyor.