kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Soft' Taliban

Pakistan, Amerika'dan gelen baskılarla Taliban'a karşı büyük harekât başlattı... Ancak 'sopa' siyasetinde istediği başarıya ulaşamadı. Son umudu, 'yerel aşiretleri birbirine karşı silahlandırma' siyaseti... ..
Arka arkaya Amerikan yönetiminden gelen "Afganistan'daki Taliban yeterince etkin olamamanız yüzünden güçleniyor. Sınır bölgesinden cihadçılar ellerini kollarını sallayarak geçiyor" açıklamaları Pakistan'ı Taliban'a karşı hızlı adımlar atmaya itti... Özellikle Amerika'nın sınır bölgesini bombalayacağı açıklamalarının üzerine Pakistan operasyonlara start verdi. Bu operasyonlardan en önemlisiyse "Soft Taliban"... Pakistan istihbarat servisleri Taliban'ın Pakistan'daki temsilcisi Tehrik-i Taliban üyelerinin mensubu olduğu Mehsud aşiretine düşman bir aşireti silahlandırarak alternatif bir grup oluşturdu.

YEREL TALİBAN HAREKETİ
Vezir aşiretine mensup bu grup hükümeti destekliyor. Tehrik-i Taliban gibi ABD güçlerinin ülkede etkin olmamasını istiyorlar. Bunun ancak merkezi idarenin güçlü olması sayesinde mümkün olabileceğine inanıyorlar. Kendilerine "Yerel Taliban Hareketi" diyen grup hükümetin desteğiyle yüzyıllardır diğer aşiretle yaşadıkları sorunların da öcünü alabileceklerine inanıyor. Bu yeni grubun lideri Hafız Gül Bahadur...

'5 GÜN İÇİNDE İSTİFA EDİN'
Grup şimdiden çatışmalarda Afganistan'daki Taliban'ı destekleyen Tehrik-i Taliban'ı zayıflatmış durumda. Hükümet grupları Taliban ile barış masasına oturmaya çalışan hükümetin böyle bir gruba destek vermesini, "Diplomasiyle olduğu gibi yabancı destekli askeri müdahaleyle bu işi çözemeyeceklerini anladılar. Taliban'ı ancak kendilerine benzeyen bir oluşum yok edebilir" diye yorumladı. Tehrik-i Taliban'ın lideri Molla Nazir bu grubun etkinliğini artırmasına tepkisini, hükümete sert bir ültimatom vererek gösterdi. Taliban sözcüsü Kuzey-Batı Sınır Eyaleti yönetimini hükümeti destekleyerek bölgede aşiretler yoluyla çatışmalara katılmaya son vermesi ve 5 gün içinde istifa etmesi çağrısında bulundu.
Haberin fotoğrafları