kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon'da kritik hafta

Yeni Haber
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Zekeriya Öz tarafından yürütülen Ergenekon soruşturması kritik bir haftaya giriyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilgisayar ortamında otomatik olarak yapılan tevzi işlemi sonucu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne düşen Ergenekon soruşturmasına ilişkin, mahkemenin 15 günlük inceleme süresi 28 Temmuz Pazartesi günü doluyor.

13 Ağır Ceza Mahkemesi'nin ağırlıklı olarak bu hafta içinde iddianameyi inceleyerek davaya ilişkin kararını vermesi bekleniyor. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 günlük yasal süre içinde, 47'si tutuklu, 39'u tutuksuz toplam 86 şüpheli hakkında düzenlenen, 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianameyi inceleyerek kabul ya da iade edebilecek.

TUTUKLU SAYISI 47 OLDU

Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu Beşiktaş Adliyesi'nde görev yapan İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından bir yılı aşkın süredir yürütülen "Ergenekon" soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü Sevgi Erenerol, avukat Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, emekli Astsubay Orhan Tunç, eski uzman çavuş Muhammet Yüce, Bekir Öztürk, Murat Çağlar, eski polis memuru Aydın Yüksek, yazar Ergün Poyraz, "Susurluk davası" hükümlüsü Sami Hoştan, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, gazeteci Vedat Yenerer, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu üyesi Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan, Hayrettin Ertekin, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, İsmail Yıldız, Mete Yalazangil, Ayşe Asuman Özdemir, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Abdullah Arapoğlu, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşoğlu, Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tonçer, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek, Ali Kutlu, Rasim Görüm, Behiç Gürcihan ve Kuddusi Okkır tutuklanmıştı.

Bu kişilerden, sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verilen Kuddusi Okkır, tedavi gördüğü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetmiş ve tutuklu sayısı 48'e düşmüştü.

Ayrıca, 11 aydır tutuklu olan Ayşe Asuman Özdemir de sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesiyle bu tutuklu sayısı 47'ye düştü.

EK İDDİANAME HAZIRLANACAK

Soruşturmaya ilişkin son operasyonda gözaltına alınanlardan ADD Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve ATO Başkanı Sinan Aygün ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanmıştı.

Son operasyonun ardından adliyeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yazar Erol Mütercimler ile Türkiye Gençlik Birliği'nin önceki Genel Başkanı Adnan Türkkan'ın da bulunduğu 11 kişi ise savcılık ya da mahkemeden serbest bırakılmıştı. Daha sonra da ATO Başkanı Sinan Aygün'ün tutukluluk haline yaptığı itiraz da kabul edilerek aynı gece tahliye edilmişti.

Soruşturması süren şüphelilere ilişkin ek iddianame düzenlenebilecek.

(ANKA)