kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Sıcaklar trafik kazalarını artırıyor'

Yeni Haber
Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Arslan, aşırı sıcakların hem sinirleri gerdiğini hem de trafik kazalarını artırdığını söyledi.

Aşırı sıcaklarda vücutta hormonal değişiklikler görüleceğini belirten Ahmet Arslan, "Sıcak havalarda insanlar hem sinirli oluyor, hem de bu mevsimde trafik kazalarında ciddi bir artış meydana geliyor. Bu yüzden mümkün olduğu kadar aşırı sıcak havalarda dışarı çıkılmaması gerekiyor." dedi.

Dr. Arslan, "Aşırı sıcaklarda vücudun fizyolojik dengesinde ciddi bir takım dengesizlikler yaşanmaktadır. Metabolizmada hormonal değişiklikler görülebilir. Bunlara bağlı olarak kişinin tahammülünde azalma görülebilir. Stres eşiğinin düşmesi yanında en küçük olaylarda bile daha kolay öfkelenebilir. Sıcak havalar insanları daha sinirli ve asabi hale getirebiliyor.'' dedi.

Sıcak havalarda trafiğe çıkacak olanlara önemli tavsiyelerde bulunan Dr. Ahmet Arslan, "Normal hava olmadığı için trafikte beklemek daha ısdırap verici oluyor. Onun için kliması olmayan arabalarla öğle sıcaklarında trafiğe çıkmamak daha doğru olur. Bir de sıcak havalarda özellikle ağır yemeklerin ardından trafiğe çıkmak daha da risk arz ediyor. Çünkü ağır yemeklerden sonra uyku eğilimi daha fazla olur.

Uyku eğiliminden dolayı trafik kazaları daha yoğunluklu olarak karşımıza çıkar. Özellikle son zamanlarda yurdun dört bir yanında meydana gelen kazaların yüzde sekseni öğle saatlerinde sıcak havada trafiğe çıkmaktan kaynaklanmaktadır. Sıcak havalar trafiğe çıkan şoförleri bunaltıp uykusunu getirmektedir. Mümkün olduğu süreve trafiğe çıkacak araç sürücüleri hava sıçaklığının düştüğü vakitlerde yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz.

Yola çıkacak vatandaşlar sıcak havaları rahat geçirebilmeleri için bol sıvı almaları, yağlı yiyecekler yerine yaz sebze ve meyvelerini tüketmeleri, mümkün olduğunca iyi havalanan, pamuklu, açık renk giysiler giymeleri gerekir. " diye konuştu.

(CİHAN)