kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Tersane işçileri yeşil kart peşinde'

SADIK GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Tuzla Kaymakamlığı'nın TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu'na sunduğu rapora göre yeşil kart almak için başvuranların büyük kısmı tersane işçisi..
Tuzla Kaymakamlığı TBMM "Tuzla Araştırma Komisyonu" na Tuzla tersaneleri ile ilgili bir rapor sundu. Raporda kaymakamlığa 'Yeşil kart' almak için başvuranların büyük bir kısmının "Tersanelerde ara işlerde" çalıştığı ve bu kişilerin hiçbir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisinin olmadığı belirtildi. Kaymakamlığın raporunda işçilerin çalışma ve yaşam koşulları ile ilgili çarpıcı tespitlere de yer verdi. Tuzla Kaymakamı Fahri Keser tarafından sunulan raporda işçilerin tersanelerde sigortasız çalıştıkları belirtildi. Kaymakam Keser raporunda "Tuzla İçmelerde bulunan tren istasyonunun önüne giden işçiler taşeronların gelerek Tuzla, Aydınlı ve Orhanlı'daki tersanelere kendilerini götürmesini bekliyor. Ailelerini geçindirebilmek için sigortasız çalışan işçiler neredeyse her ay bir arkadaşlarının iş kazasında öldüğünü söylüyor" dedi. Kaymakamlığa yeşil kart almak için müracaat edenler araştırıldığında "tersanelerde ara işlerde çalışarak geçimin sağlıyor" tespiti yapıldığını belirten Kaymakam, "Bunların hiçbir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkileri yok" dedi.

DAĞ TAŞ TERSANE
"Tersaneler sorunu, sadece işçi ölümlerinden ibaret değildir" denilen raporda tersanelerin yarattığı diğer sorunlar da yansıtıldı. "Tuzla ova ve dağları tersane dolmuştur. Gürültü kirliliğini had safhadadır. Binlerce imzalı dilekçe ile vatandaş, durumu protesto etmektedir. Elverişsiz şartlarda yaşayan işçilerin tabii ihtiyaçlarını giderme biçimleri, çevre halkını rahatsız etmektedir" denilen raporda şu öneriler sıralandı. "TOKİ'ye görev verilerek işçi yurtları yaptırılmalıdır. Hazine ve belediyeler arsa temininde kolaylık sağlamalıdır. İşçilerden alınacak yurt kiraları, işletme gideri ve işveren payı olarak kullanılmalıdır. Kazaları azaltmanın birinci yolu eğitim ise, diğeri dinlenmiş bir kafayla işe başlamanın sağlanmasıdır."