kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir "sembolün" acı dolu hikayesi!

Yeni Haber
Irak'a yönelik Amerikan operasyonunun ilk günlerinde çekilen bu fotoğraf uzun süre Amerikan medyasında olduğu kadar, dünya medyasında da yer bulmuştu. Fotoğraf, Amerikan askerlerinin insani yanlarını ortaya koymak için ABD medyası tarafından kullanıldı. Amerikan askerinin 'iyi yüzü'nün adeta bir sembolü haline getirildi.

Ancak, geçen haftalara kadar fotoğraftaki "kahraman" Amerikan askerinin savaştan döününce başına gelenler medyada yer almadı. 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'in yıkılmasından hemen sonra orduya yazılan Joseph Dwyer adındaki bu asker, Operasyonu kapsamında Bağdat'ta görev yaptı. İşgalin ilk günlerinde, dizinden yaralanmış bir Iraklı çocuğu kucağına alıp, güvenli bir yere kaçırırken çekilen bu fotoğrafı tüm dünyada yayınlandı.

Ancak Joseph Dwyer için bu savaş kısa sürede kabusa döndü. Çatışmalar ortasında kalan, yanı başındaki arkadaşlarının paramparça olduğuna şahit olan Joseph Dwyer, 2005'te "Vietnam Sendromu" benzeri depresyon ve halüsinasyonlar geçirmeye başladı ve ülkesine geri gönderildi.

Tedavi görmeye başlayan Joseph Dwyer, Teksas El Paso'daki dairesinde 2005 yazında cinnet geçirdi ve ortalığa ateş açmaya başladı. Polis müdahale edince, kendisini eve kapatıp, polisle çatıştı. Polis onu etkisiz hale getirince "Iraklılarla çatıştığını" söyledi. Hastaneye yatırıldı ama Iraklı teröristlerin peşinde olduğu düşüncesinden, halüsinasyonlardan kurtulamadı.

Geçen hafta, 28 Haziran günü, bilgisayar temizleme spreyi koklayarak intihar etti. Ardında acılı bir eş ve bir bebek bırakarak2 yıl önceki ir röportajında "İnşallah oğlum benim gördüklerimi görmek zorunda kalmaz. İnşallah o büyüdüğünde hiçbir savaşa şahit olmaz" demişti.