kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkler 'Ekonomi durdu' diyor enflasyon ve siyasetten korkuyor

Tarık YILMAZ / EKONOMİ
Her 100 Türk'ten 92'si ekonominin durgunluğa girdiğine inanıyor. Dünyada ekonominin durgunlukta olduğuna inananların oranı ise yüzde 88'e geriledi..
Türk tüketicisi dünyanın 51 ülkesinde toplam 28 bin kişiyle yapılan 'Global Tüketici Güven Endeksi' araştırmada en kötümser ülkelerden biri çıktı. Araştırmaya göre her 100 Türk tüketicisinden 92'si ekonominin durgunlukta olduğuna inanıyor. Araştırma şirketi Nielsen'ın 3 yıldır 51 ülkede 28 bin 153 tüketici ile yaptığı Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması'na göre tüketici güveni, hem Türkiye'de hem de dünyada hızla düşüyor. Dünyada ortalamasının 6 ayda 6 puan düşerek 88'e gerilediği güven endeks düzeyi, Türkiye'de 67 oldu. Bu değer Türkiye'ye güveni en düşük 4 ülke arasına soktu. Türkiye'nin altında; Kore, Japonya ve Portekiz var. Güvenin en yüksek olduğu ülke ise 129 endeks değeri ile Norveç. ABD, 51 ülke içinde 37'nci, İngiltere 39'uncu, Almanya da 41'inci sıraya gerileyerek 'en güvensiz' ekonomiler arasında yer aldı.

KARAMSAR TÜRKLER
Araştırma, Türklerin en karamsar tüketiciler arasında olduğunu ortaya koyuyor. Verilere göre her tüketicilerin yüzde 92'si ekonominin durgunlukta olduğuna inanıyor. Bu konuda Türkiye 51 ülke arasında en kötü durumda bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 89 ile İtalyan tüketiciler izliyor. Ekonomi anket yapılan tüm ülkelerde en büyük kaygı. 51 ülkede 'Başlıca endişemiz ekonomi' diyenlerin oranı yüzde 20 olurken Türkiye'de bu oran yüzde 29. Dünya, ekonomiden sonra en fazla endişeyi yüzde 15 ile iş/yaşam dengesinde duyarken Türkiye 'siyasi istikrar' diyerek diğer ülkelerle ayrışıyor. Oysa dünyada bu rakam sadece yüzde 4. Türk tüketicileri durgunluk ortamında enflasyon ve işsizlik konularında diğer ülkelerle aynı kaygıları paylaşıyor. Ancak terör ve siyasi istikrarsızlık konusunda daha yüksek kaygı duyuyor. Ülke ekonomisinin kötüye gittiği dönemlerde, global tüketiciler enflasyonu yüzde 61'le en büyük endişeleri olarak sayıyor. Bunu yüzde 53 ile işsizlik izliyor. Türkiye'de de ilk iki sırayı enflasyon (yüzde 61) ve işsizlik (yüzde 60) alıyor. Ancak bu iki kalemden sonra Türk tüketici ayrışıyor. Türklerin ekonomideki kötüleşmeyle en çok ilişkilendirdiği üçüncü konu siyasi istikrarsızlık.