kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüzmen, Kürt bölgesine yatırım sinyali verdi

Duygu GÜVENÇ BAĞDAT
Tüzmen, Irak Türkiye arasında sıfır noktasında ortak sanayi bölgesi oluşturulmasını önererek ilk kez Irak'ın Kürt bölgesine yatırım yapılabileceğinin sinyalini de verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüzmen, Kürt bölgesine yatırım sinyali verdi
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen 5 yıl aradan sonra işgal altındaki Irak'a dün Kazakistan hava yollarına ait özel bir uçakla geldi. Tüzmen Türkiye ile Irak arasında sıfır noktada ortak sanayi bölgesi oluşturulmasını önererek ilk defa Irak'ın kürt bölgesinde bir yatırıma yeşil ışık yaktı. Tüzmen, "Mevcut koşullarda ortak sınırımızda, bir Türk- Irak sanayi özel bölgesi oluşturulmasının, özellikle enerji ağırlıklı ortak yatırımların gerçekleştirilmesinde önemli işlevi olacağını düşünüyoruz. Örneğin ortak sınırımızın Türk tarafının sıfır noktasında oluşturulacak bir bölgede, Irak'ın elektrik ve petrol ürünleri ihtiyacının bir bölümünün karşılanabileceği, rafineri ve santral kurulabilecektir'' diye konuştu.

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
Basra bölgesinde Türk sanayi bölgesi kurulması konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Tüzmen, Basra bölgesinde konsolosluk açılmasının ardından, dış ticaretten bir heyeti fizibilite çalışması yapmak için bölgeye göndermek istediklerini bildirdi. Son yıllarda Türk firmaların Irak'ta yaptığı çalışmalarda bir azalma görüldüğünü anlatan Tüzmen, artan petrol fiyatları ve Irak ekonomisinin iyiye gideceği inancını taşıdıklarını ve Türk firmalarının altyapının oluşturulması ve projeler konusunda gerekli desteği sağlayacağını söyledi. Tüm olumsuz koşullara karşın iki ülke arasında ticarette önemli gelişmeler elde ettiklerini ifade eden Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaretin 2010 yılına kadar 20 milyar dolara ulaşacağına inandığını söyledi. Türkiye-Irak arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılabileceğini kaydetti.