kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Kan grupları ve endişe

Gazetede "Ailenizin Doktoru" köşesi yazarı Dr. Eren Eroğlu 19 Haziran'da " Kan Grubum Anne ve Babamdan Neden Farklı? " başlıklı bir yazı yazdı. Bu ayrıntılı yazıda farklı gruplar üzerinden ortaya çıkan "karışımlar" incelenmekteydi.
Okur Neşe Beyaz, yazıdan "mağdur" olduğunu yazdı. Eleştirisi özetle şöyle: "Eroğlu'nun kan gruplarıyla ilgili yazısında verdiği bilgiyle hayatım karardı. O günden bugüne uykusuz ve stres dolu günler yaşadım. Doktorun yazısına göre bir çocuğun negatif kan grubuna sahip olması için anne ve babanın da kesinlikle negatif olması gerekiyor. Oysa benim annem de babam da pozitif, bir ben negatifim. Bu durumda moralim bozuldu, bütün aile ve kendime bir daha kan testi yaptırdım, sonuç değişmedi. Uzmanlara başvurdum, bugün cevap geldi. Bilimsel bir açıklama yaparak sizin doktorunuzun aksine olabileceğini söylediler. Doktor Bey'den bir düzeltme yazısı bekliyorum."
Dr. Eroğlu'nun yanıtı da şöyle:
"Mendel'in soya çekim kuralları gereği baskın ve çekinik genlerin anne ve babadan nasıl çocuğa geçtiği önemlidir. Çocuğun genetik şifresinde anne ve babanın her ikisinden de aldığı genler mevcuttur ama baskın olan hangi taraftan gelen ise çocuk da öyle olur. Buna en iyi örnek siyah baba, beyaz anne çocuğunun siyah olacağıdır. Çocukta beyaz genleri de vardır, fakat siyah genleri baskın olduğundan fizyonomisi siyahlara uyumlu olur. Okurların bir kısmı Rh konusuna takılmış. Yazıda da anlatıldığı gibi eğer anne ve babanın her ikisinden birden Rh() özellik gelirse çocuk Rh() olur; eğer birinden (+) gelirse çocuk Rh(+)'dir; çünkü (+) özellik negatife göre baskındır. Anne ve babası ikisi birden Rh(+) olan bir çocuğun Rh() olması da mümkündür; çünkü onlar da anne ve babalarından aldıkları soylarında olan Rh() özelliği çocuklarına vermişlerdir. İki Rh() yan yana gelince çocuk da Rh() olur. İki siyahi melezin çocukları nasıl beyaz olabilirse burada da aynı kurallar geçerlidir. Umarım bu açıklama bir nebze açıklayıcı olmuştur da yüreklere su serper."