kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal iktidara ağır yüklendi

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti iktidarı döneminde izlenen ekonomi politikaları sonucu, ''Türkiye'nin devleti ve milletiyle borca battığını, faiz bataklığına saplandığını'' söyledi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''bir dönemin sonuna doğru gelindiğini'' belirterek, bunu AK Parti hakkındaki kapatma davası nedeniyle söylemediğini, izlenen politikaların sonuna gelindiğini bildirdi.

Geride kalan beş buçuk yıllık dönemde Türkiye'de tek başına bir iktidarın işbaşında olduğunu hatırlatan Baykal, gelinen noktada artık bu dönemin muhasebesini yapma koşullarının ortaya çıktığını ifade etti. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ekonomide, diğer alanlarda izlenen politikalar ve sonuçları ortaya çıkmıştır. Türkiye yeni bir başlangıca doğru gidiyor. Bu yeni başlangıca giderken geride kalan dönemin muhasebesinin doğru çıkarılması büyük önem taşımaktadır. Bugün Türkiye, ekonomik bakımdan borç, faiz, işsizlik ve açık tablosuyla karşı karşıyadır. Türkiye borca batmıştır. Devletiyle, milletiyle borca batmıştır, faiz bataklığına saplanmıştır.''

HER EVDE BİR İŞSİZ BULUNUYOR


Ülkede tarihi rekor düzeyde bir yoksullaşma yaşandığını savunan Baykal, devletin tekrar açık veren bir devlet haline dönüşmeye başladığını belirtti. AK Parti'nin Türkiye'yi 220 milyar dolar borçla devraldığını hatırlatan Baykal, ''Bu borç 82 yılın, 58 hükümetin borcudur. Cumhuriyet tarihinin tümünün, gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin 2002 yılı sonunda ortaya koyduğu manzara 220 milyar dolar borç...'' diye konuştu.

Beş buçuk yılda 220 milyar doların borcun 500 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Baykal, hükümetin izlediği politikalarla beş buçuk yılda geçmiş 58 hükümetin yaptığı toplam borçtan daha fazla borçlanmaya yol açtığını bildirdi.

Baykal, devletin borcunun yanı sıra tek tek vatandaşların, şirketlerin, ticarethanelerin borcunun da artığını kaydederek, ''Türkiye, AKP döneminde olağanüstü bir borç batağının içine getirilmiştir'' dedi.Bu dönemde faizlerin de yükselmesinin borç yükünü daha da artırdığını anlatan Baykal, işsizlik oranının da her geçen gün yükseldiğini, her evde bir işsiz bulunduğunu söyledi.

Baykal, cari açığın bu dönemde bir buçuk milyar dolardan 50 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, dış ticaret açığının da olağanüstü arttığını savundu.

ÖZELLEŞTİRMEDE BALAYI DÖNEMİ BİTTİ

İzlenen politikalar sonucu esnaf ve üreticinin büyük sorunlar yaşadığını ifada eden Baykal, ''Türkiye açık pazar, gümrükler açık, sınırlar açık. Bütün Türkiye serbest bölge, daha doğrusu sahipsiz bir ülke'' dedi.Baykal, özelleştirme politikasına yönelik eleştirilerde de bulunarak, özelleştirme gelirlerinin ekonominin yeniden yapılandırılması için değil, cari açık ve faiz ödemeleri için kullanıldığını söyledi.

CHP lideri Baykal, ''Türk ekonomisinde özelleştirmenin balayı dönemi bitmiştir. Gelinen noktada KİT'lerin zararları 2001 yılından daha fazladır. En karlı kuruluşlar satılmış, satılan kuruluş kar etmiş ve karını transfer etmeye başlamıştır. Transfer edildikçe Türkiye açık vermeye başlamıştır'' diye konuştu.

-MİLLİ TAKIMA BAŞARI DİLEDİ-

Konuşmasında geçtiğimiz günlerde sevindirici ve üzüntü verici gelişmeler yaşandığını anımsatan Baykal, Gaziantep'te meydana gelen tren kazası ve kışlada yaşanan patlama sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Milli takımın Avrupa Kupası'nda yarı finale yükselmesine de değinen Baykal, ''Güvenimiz tazelendi, milletçe çok özlediğimiz bir başarı ve sevinç tablosu yaşadık. Bu başarı Türkiye'ye bir ilaç gibi geldi. 70 milyon, hepimiz olağanüstü büyük bir heyecanı sevinç ve mutluluğu yaşadık'' dedi.

Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ve tüm futbolcuları yürekten kutladığını kaydeden Baykal, ''Varolsunlar, sağolsunlar. Başarılarıyla göğsümüz kabardı. Daha nice başarılar diliyorum'' diye konuştu.

BAYKAL, AK PARTİ'Lİ FIRAT'INSÖZLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın sözlerini eleştirerek, ''Bugün karşı karşıya bulunduğumuz, 1920'lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyasette kullanma, o modernleşme projesine karşı rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti'li Fırat'ın, New York Times gazetesine verdiği, ''Türk toplumu bir travma yaşamıştır...'' şeklindeki demecini değerlendirdi.

CHP Lideri Baykal, son günlerde, ''Türkiye'nin, hangi sorunla karşı karşıya olduğu, yaşanan sıkıntıların temelinde ne yattığı, AK Parti'nin neden Anayasa Mahkemesi önünde bulunduğu'' sorularının cevabını almaya yardımcı olacak çok önemli ipuçları içeren değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'nın, New York Times gazetesine çok çarpıcı açıklamalar yaptığını ifade eden Baykal, gazetenin, ''Kökleri tarihe dayanan acı bir kan davası'' şeklinde nitelemede bulunduğunu söyledi.

''Kimse, Dengir Mir Mehmet Fırat'a haksızlık yapmasın, çok doğru söylemiştir'' diyen Baykal, ''Bugün karşı karşıya bulunduğumuz, 1920'lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyasette kullanma, o tepkiler doğrultusunda geçmişle bir rövanş arayışını, o modernleşme projesine karşı rövanş arayışını sürdürme özlemleriyle beslenen bir mücadeledir'' diye konuştu.

-''AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ, AMA BOŞUNA SÖYLENMEDİ''-

Türkiye'nin, en önemli değişim politikalarından birisinin, 1920'lerde yaşadığına işaret eden Baykal, çok köklü bir değişimin, Türkiye'ye önerildiğini söyledi. Baykal, Atatürk ve arkadaşlarının, Türkiye'yi daha ileri, çağdaş, mutlu ve özgür toplum haline dönüştüreceğine inandıkları projeyi; engelleri kırarak, çıkar çevrelerini, tutucu zihniyetleri, ilkel anlayışları, istismarcı yaklaşımları bertaraf ederek, ülkeyi çağdaş toplum haline dönüştürme doğrultusunda çok büyük uygulama yaptığını söyledi.

Baykal, bunun kolay olmadığını ve tepki çektiğini dile getirerek,
bazılarının, alışmadıkları bir tabloyla karşı karşıya kalmalarının
kızgınlığıyla olumsuz yaklaştığını dile getirdi.

Hesaplaşmanın halen sürdürülmek istendiğini ifade eden Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önceki yadırgatıcı sözlerini, AK Partililerin açıklamalarını unutmaya, aşmaya çalıştıklarını ancak bunların boşuna söylenmediğini belirtti.

-''40'INI AŞMIŞ BİR İNSAN''-

Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, ''Her 10 Kasım'da yaygara koparıyorlar. Ata'ya saygı duruşunda sap gibi ayakta durmaya gerek yok'', ''Hem laik hem Müslüman olunmaz'', ''Türkiye'nin yarınında artık Kemalizme ve Kemalizm benzeri rejimlere, sistemlere yer yoktur'', ''İktidara geldiğimizde çarşaf moda olacak'' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

''Bunlar, Başbakan'ın daha dün diyebileceğimiz bir zamanda, yazdığı, konuştuğu sözlerdir. 40'ını aşmış bir insan, bunları söyledikten sonra, hangi siyaset anlayışı doğrultusunda, ömrünün geri kalan kısmını götürür? Bu söylemlerle ilgili bir hesaplaşma yaşandı mı? 'Gömlek değiştirdim' lafı, bunu izah etmeye yeter mi? Niye değiştirdin, şimdi niye böyle düşünüyorsun, yanlış neredeydi? Bunları konuşmak gerekmez mi, hiçbiri konuşulmadı.

Şimdi yavaş yavaş; oradan, buradan pıtrak gibi bir şeyler çıkıyor. Birisi, 'Bize büyük travma yaşatıldı' diyor. Türkiye, büyük değişim projesini uyguladı. O projeden en çok yararlanan, bugün işbaşında bulunan insanlardır. O proje olduğu için sen oradasın. Boynundaki kravatla bunu söylüyorsun, çağdaş yaşam tarzının bütün olanaklarını sonuna kadar kullanarak...Şimdi çıkıyorsun, siyasi istismarını yapmak için bunları söylüyorsun.''

-''SEN DE AYNI ANLAYIŞI MI BENİMSİYORSUN?''-

CHP Genel Başkanı Baykal, bütün bunların tesadüf olmadığını belirterek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın açıklamalarına işaret etti.

Türkiye'deki milyonlarca insanın, dinin baskı altında olduğuna dair en küçük şüphe taşımadığını dile getiren Baykal, ''Türkiye'nin bu konuda problemi yok, ama birilerinin problemi var. O problemi olanlar, şimdi bu problemi, Türkiye'nin problemi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Bir biçimde iktidara geldiler, oy aldılar, aldıkları oyu, geldikleri iktidarı, sanki kafalarındaki bu projeyi uygulamak için verilmiş bir görev gibi sunarak, Türkiye'yi çok ciddi krizin içine sokuyorlar'' diye konuştu.

Vatandaşların, dini, inancı, devleti, camisiyle bir sorunu bulunmadığını dile getiren CHP Lideri Baykal, şöyle devam etti:

''Problem bunlarda, kendi problemlerini halkın problemi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Çok tehlikeli bir iş yapıyorlar. Türkiye'yi büyük sıkıntılara sokacak, bir zorlamayı getirmeye çalışıyorlar. Dışişleri Bakanı olarak, 'Türkiye'de Müslümanlar da baskı altındadır' diyeceksin. Eğer Müslümanlar baskı altındaysa, senin işin ne, 6 yıldır iktidardasın. Vatandaş, 'Vicdanım hür, inancımı yaşıyorum' diyor, sen 'Hayır sana baskı var' diyorsun. Senin kafandaki ile milletin kafasındaki İslamiyet herhalde birbirinden farklı. Millete göre, dine baskı yok. Ama İran, Afganistan'daki bazı kişilere, Türkiye'deki İslamiyet'i sorun, 'İslamiyet'e baskı yapılıyor' diyeceklerdir. Sen de aynı anlayışı mı benimsiyorsun? Tehlike bu işte.''

-''ENERJİ YATIRIMI OLMAYAN EN UZUN DÖNEM''-

AK Parti iktidarı döneminde, enerji altyapısının ihmal edildiğini, yeni bir enerji tesisinin devreye girmediğini, iktidarın enerji projesinin bulunmadığını savunan Baykal, Türkiye'nin enerji kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Deniz Baykal, enerji konusunda tam bir ihmal bulunduğunu illeri sürerek, ''Ne yeni büyük bir baraj, ne termik santral, ne enerji ünitesi, bu dönem içinde ele alınmamıştır, yatırım yapılmamıştır. Enerji yatırımı olmayan en uzun dönem, bu 6 yıllık dönem olmuştur'' dedi.