kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Baykal, daha önceki toplantıda Atina'da Akropolis'i ziyaret etmişti.

Baykal'ın Sosyalist Enternasyonal sınavı

ŞENOL ATEŞ / ANKARA
CHP lideri Baykal, Sosyalist Enternasyonal toplantısında "CHP sosyal demokrat parti değil" eleştirisini yanıtlayacak. Baykal, AKP kapatma davasıyla ilgili sorular karşısında ise Türkiye'nin 'laik ve demokratik' yapısına ve yargı kararlarına saygı isteyecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Baykal'ın Sosyalist Enternasyonal sınavı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı 30 Haziran- 2 Temmuz arasında Atina'da yapılacak Sosyalist Enternasyonal toplantısında zorlu bir süreç bekliyor. CHP liderinin toplantıda en çok "CHP sosyal demokrat parti değil" eleştirisi ve AKP'nin kapatılma davası ile demokrasiyi nasıl bağdaştırdığı sorusuna muhatap olacağı belirtiliyor. Baykal, Avrupalı solcu parlamenterlerin zaman zaman ortaya attığı "CHP sosyal demokrat değil" eleştirilerine CHP'nin Türkiye'ye demokrasiyi getiren parti olduğunu anlatarak yanıt verecek. Türkiye'nin demokrasi tarihini anlatacak Baykal, AB gündemde bile yokken başta kadınlar olmak üzere çok sayıda demokratik yurttaşlık hakkının CHP tarafından güvence altında alındığını belirtecek. Baykal, CHP'ye dönük eleştirilerin "anlamsız ve siyasi" olduğunu savunacak. CHP lideri, kongrede başta Avrupalı siyasetçiler ve gazetecilerin sık sık gündeme getirdiği "ılımlı İslam" ve AKP'nin kapatılma davası ile demokrasinin nasıl bağdaştırılabileceği tartışmalarıyla ilgili de görüşlerini anlatacak. Türkiye'nin, laiklik süreci ve diğer Müslüman devletlerden farkına dikkat çekecek olan Baykal, Türkiye'nin "laik ve demokratik" yapısına saygı gösterilmesini talep edecek. Baykal, Avrupa'dan yargı kararlarına da saygı göstermesini isteyecek.

DENGİR FIRAT'A SERT YANIT
Baykal, Sosyalist Enternasyonal'den istifa etmesini isteyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat'a sert tepki verdi. Baykal, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nun yeni binasında düzenlenen kokteylde şunları söyledi: "Fırat, Sosyalist Enternasyonal'in basın sözcüsü mü? Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Divanı adına mı yapıyor bu açıklamayı? Ne biçim laflar bunlar? Yapay, anlamsız ifadeler" dedi.