kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gerekli tüm tedbirler alınacak

Yeni Haber
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en gelişmiş ülkelerde bile alınan tüm önlemlere rağmen Tuzla tersanelerindeki benzer kazaların yaşandığını belirterek, ''Ancak bu, hiçbir ölümün, hastalığın, kaybın mazereti olamaz'' dedi. Erdoğan, tersane bünyesinde gösteri yapılamayacağını da söyledi.

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla birlikte bölgesinde ve dünyadaki itibarını artırdığını, küresel bir aktör olma yolunda her geçen gün emin adımlarla ilerlediğini söyledi.Bir sektördeki olumlu bir gelişmenin diğer bir sektörü de ayağa
kaldırdığını, Türkiye'nin yakaladığı bu sinerji ile bütün sektörlerdeki rekabet gücünü yükselttiğini ifade eden Erdoğan, her geçen yıl dinamizmi, üretim kapasitesi, rekabet gücü artan bu sektörlerin başında savunma sanayisinin geldiğini kaydetti.

Erdoğan, sektör performansının en önemli göstergesi olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının 2003'de yüzde 25 seviyelerinde iken, 2007 yılı itibariyle bu oranın yüzde 42'ye ulaştığını bildirdi. Erdoğan, 2011 yılı için belirlenen hedefin yüzde 50 olduğunu belirtti.

3 MİLYAR DOLARLIK HELİKOPTER PROJESİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ürünü birçok ihtiyacının artık milli tasarım ve üretim projeleri çerçevesinde Türk şirketleri eliyle karşılandığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bununla da kalmıyor, savunma sanayi ürünlerimiz dünyanın her coğrafyasında alıcı buluyor. Savunma sanayisi alanında attığımız adımları büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ürünü olan bir çok ihtiyacı, artık milli tasarım çerçevesinde Türk şirketleri vasıtasıyla karşılanmaya devam edecek.

Bugün öğleden sonra ise tarihi bir adım atıyoruz. ATAK helikopter projesinin başlangıcını yapacağız. ATAK projesi kapsamında, T-129 olarak isimlendirilen üstün niteliklere, üstün hareket kabiliyetine sahip helikopter üretimi için çalışmaları başlatıyoruz. Yaklaşık 3 milyar dolarlık bu proje, önemli ölçüde milli sanayimizin kullanılması açısından da büyük önem taşıyor. Böylece bir ilk olarak Türkiye,
ülkemizde üretilecek bir taarruz helikopter platformuna sahip oluyor. İtalyanlarla birlikte gerçekleştireceğimiz bu helikopterler sadece ülkemizin ihtiyacını karşılamayacak, bunun ihracını da yapabileceğiz.

Artık bu noktada Türkiye ATAK helikopteri ihraç eden bir ülke durumuna
da gelecektir.''Başbakan Erdoğan, dün Gaziantep'in İslahiye ilçesinde meydana gelen patlamada yaralanan askerlere acil şifalar diledi. Yine aynı bölgede Nurdağı ilçesinde hemzemin geçitte meydana gelen kazada hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine de başsağlığı dileyen Erdoğan, ''İnşallah böyle acı kayıpları milletçe hiç yaşamayız, hayırlı güzel haberler alırız'' dedi.

HASTANELERDE HASTAYA MÜDAHALE EDİLMEMESİ

Erdoğan, zaman zaman bazı illerde, gerek kamuya ait hastanelerde gerekse özel hastanelerde acil servise giden hastalara müdahale konusunda tartışmalar yaşandığına şahit olunduğunu söyledi.

''Kimi zaman gerçekten ihmallerin yaşandığını, kimi zaman da konunun abartıldığını, çarpıtıldığını ve Hükümetimiz aleyhine bir kampanyaya dönüştürüldüğünü gördük, şahit olduk'' diyen Erdoğan, sağlık noktasındaki hassasiyet, sağlık hizmetlerinde kaliteyi, yaygınlığı artırma noktasındaki kararlılıklarının milletçe çok iyi bilindiğini kaydetti.

Erdoğan, ''Hangi ilimize gitsek, hangi vatandaşımızla otursak, sohbet etsek, sağlık noktasındaki reformlarımızdan dolayı hayır dualarını alıyoruz, takdirlerini, teşekkürlerini alıyoruz'' diye konuştu.Bu konuda eksiklikler olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:''Ama kolay değil, on yılların bedelini ödüyoruz ve on yılların karanlık tablolarını aydınlığa kavuşturuyoruz. Hastanelerin birleştirilmesi, ilaç alımında ayrımcılığın ortadan kaldırılması, doktor, ebe, hemşire ve poliklinik sayısının artırılması, ambulans, 112 acil servis ve özellikle de hastane sayısının ve kapasitelerinin artırılması, kış mevsimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşanan ciddi sıkıntıların aşılmasına yönelik attığımız adımlar var.

Ambülans helikopterler de artık devreye giriyor. Bunun da şu anda ihalesi yapıldı.''
Başbakan Erdoğan, millete en iyi, en kaliteli, en yaygın sağlık hizmetini ulaştırmak için durmadan, duraksamadan çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Geldiğimiz günden bu yana söylediğimiz bir husus var. Acil kapısından kimse döndürülmeyecek, parasızlık sebebiyle kimse hastanede rehin tutulmayacak. Buna tahammülümüz yoktur, olamaz. Ancak uygulamada bazı aksamalar olduğunu gördük ve dün bir genelge yayınlayarak, hassasiyetimizi bir kez daha ortaya koyduk. Her sağlık kuruluşu - kamu ya da özel fark etmez - acil servise gelen her bir vatandaşımızı sosyal güvencesine, gelirine bakmadan en küçük bir ayrım yapmadan kabul etmek ve gerekli müdahaleyi yapmak zorundadır. Yayınladığımız genelgeyle hassasiyetimizi bir kez daha vurguluyoruz ve bu konuda hiçbir ihmale,
aksaklığa tahammülümüzün olmadığını bir kez daha ortaya koyuyoruz.
Bu genelge vesilesiyle bir kez daha ifade etmek istiyorum: Hiçbir hasta acil servis kapısından döndürülemez. Hiçbir hasta, hastane hastane dolaştırılamaz. Hiçbir hasta sedyede kaderine terk edilemez. Hiçbir hasta, 'evrakın eksik, sosyal güvencen yok, gelirin yok, paran yok' gibi mazeretlerle acil servis kapısından döndürülemez, kapılar yüzüne kapatılamaz.''

TUZLA TERSANELERİNDE YAŞANAN İŞ KAZALARI


Başbakan Erdoğan, geçen hafta tersanelerde yaşanan iş kazalarıyla ilgili olarak muhatap kesimlerle bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsattı.Tersane sahiplerine, Hükümet ve millet olarak tahammülsüzlüğü bir kez daha iletme fırsatı bulduklarını, onların görüşlerini alarak konuları daha derinlemesine değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sıfır seviyesine indirmenin mümkün olmadığını, olamadığını bildiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, bugün en gelişmiş ülkelerde bile alınan tüm önlemlere rağmen benzer kazaların ve kayıpların yaşandığını belirterek, ''Ancak bunlar, bu istatistikler; hiçbir ölümün, hiçbir hastalığın, hiçbir kaybın mazereti olamaz'' dedi.
Sektörün, son 5 yılda istihdam ve kapasite bakımından yüzde 400 oranında büyüme kaydettiğini dile getiren Erdoğan, bu oranda bir büyüme karşısında, bazı açılardan sıkıntılar yaşandığını, şimdi bu sıkıntıları, eksiklikleri gidermek için acil önlemleri aldıklarını ve uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, bazı siyasi partilerin bu konuyu istismar ettiklerini iddia etti.

''OKULLARDA, TERSANELERDE ÇALIŞANLARIN EĞİTİMİ PLANLANIYOR''

Bu tersanelerin son 5 yılda yapılmadığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tuzlada sadece 48 tane tersane yapıldı. Bu tersaneler ne zaman yapıldı? Geçmiş iktidarlar bu tersanelere işletme ruhsatı niçin vermedi veya tamamlamadılar da niçin bunlara çalışma müsaadesi verildi? Burada eğer siyasi istismara gidilirse bunun altından farklı dönemler çıkar.

Bir şeyleri çözüm için üretebiliyorsak, bir araya gelelim bunu çözelim. Ama şu anda 2015 yılına kadar burada bağlantılarını kurmuş olan şirketler var. Gemi inşaat sanayisinde atılan bu adımlar, gerçekten Türkiye için çok büyük önem arz ediyor. Biz şimdi ne yapacağız, onun çözümlerini konuşacağız. Bakın şimdi orada süratle üniversite... Dönemimizde biliyorsunuz, bu üniversitenin kuruluşunu parlamentomuzdan geçirdik meslekle ilgili olarak. Aynı şekilde, şimdi bölgede gemi inşaat meslek lisesi, eski gemi yapı meslek lisesi... Şimdi orada Milli Eğitim
ve Ulaştırma Bakanlığımız el ele vermek suretiyle süratle orada böyle bir liseyi yapmak ve sayıyı da 6'ya çıkartmak istiyoruz.

Kısa, orta ve uzun vadeli olarak düşünülen bu adımlardan, kısa vadeli olanına göre, bu yaz sezonu içerisinde, bölgedeki okullarda, orada çalışanların eğitimi planlanıyor. Taşeronlarla ilgili atılması gereken adımlar nelerse; bunu, çalışma, ulaştırma, sanayi ve ticaret bakanlığı müşterek çalışmayla bu adımları atacak.'' Erdoğan, bölgenin endüstri bölgesi olarak ilan edilmesi için çalışma başlatıldığını da anlatarak; ''sadece mesleğe yönelik olarak Kocaeli sınırları içinde ya da İstanbul sınırları içerisinde bunun hazırlanması suretiyle hem istihdam alanı meydana getirmek hem de bu tür sıkıntıları, oradaki alan darlığını gidererek, buradan taşımak gibi bir gayreti de ortaya koymak istiyoruz'' diye konuştu.

''HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR''

Başbakan Erdoğan, herkese sorumluluk düştüğünü, herkesin hassas ve duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

İşçilerin iş güvenliği ve sağlığı noktasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kararlı bir şekilde işin üzerine gittiğini belirten Erdoğan, eğitim birimlerinin, sendikaların, medyanın sorumlu ve duyarlı olmasını istedi.

Başbakan Erdoğan, iş yerinde yetkisi olmadığı halde bazı kişilerin, ''sağdan soldan toparlamalarla'' hakları olmadığı halde gösteriler yaptıklarını ifade ederek, ''dışarıda yaparsın ama tersane bünyesinde böyle bir şey yapılamaz. Bugüne kadar bu sabırla giderildi ama bundan sonra burada tedbirler de alınacak'' dedi.

Mesleği ilgilendiren bölümleri de içeren 50 yataklı bir hastanenin tersanenin hemen yanında yapılmasının, konuya olumlu yaklaşımın bir göstergesi olduğunu belirten Erdoğan, ''Bu sorumluluklar yerine getirildiğinde, umuyorum ki tersanelerimizdeki bu hayati sorun da çözülmüş; iş barışı, işçi sağlığı ve güvenliği de sağlanmış olacaktır'' diye konuştu.