kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bronzluk ısrarı kanser eder

Yeni Haber
Deri kanserleri, tüm kanserlerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, 'Güneş sizde kızarıklık yapıyor, acı veriyorsa, bronzlaşmak için ısrar etmeyin. Solaryumlar da masum değil' dedi.

Deniz sezonunun açıldığı şu günlerde Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, önemli uyarılarda bulundu. Deri kanserlerinden birinci derecede güneşin sorumlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, "Biz Türkler, beyaz ırka sahip insanlarız. Beyaz ırkın kanserleri, sarı ve siyah ırka göre daha fazladır. Eğer bronzlaşamıyorsanız, kesinlikle ısrarcı olmayın" dedi.

YAŞLI GÖRÜNÜM

"Çocukluktan itibaren ne kadar çok güneş ışını alınırsa o kadar tehlikelidir" diyen Prof. Dr. Çetinkale, bu konuda şöyle konuştu: "Bir kere güneş ışını aldıkça erken yalanıyoruz, olduğumuzdan 10 yaş daha yaşlı görünüyoruz. Kural şu: Güneş sizde çok kızarıklık yapıyor, ıstakoz gibi yanıyorsanız, acı çekip, bronzlaşmakta zorlanıyorsanız, güneşten uzak durun. Ayrıca Ultraviyole A ve B'ye karşı koruyucu güneş kremleri kullanmalı, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşe çıkmamalısınız."

SOLARYUMLAR

Son yıllarda solaryum cihazlarının da çok popülarize edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, "Solaryumlarda ultraviyole A vardır. Bu da kansorejen etki yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü solaryum cihazlarını 18 yaş altına kanserojen etkisi olduğu için yasaklamıştır. Ama bizim ülkemizde böyle bir şey yok" şeklinde konuştu. Solaryum merkezlerinin mutlaka denetlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çetinkale, bronzlaşmanın da aslında cildin kendini koruyucu mekanizması olduğunu vurguladı.

SAKLAMBAÇ