kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'de çok tartışılacak ırkçılık anketi

Yeni Haber
Barack Obama'nın Demokrat Parti'nin başkan adaylığını elde ederek bir ilke imza attığı bu dönemde Washington Post ve ABC tarafından yayınlanan yeni bir araştırma halkın yarısına yakın bir bölümünün, ülkede ırklar arası ilişkilerin kötü durumda olduğunu, her 10 ABD'liden üçü ise, ırkçı önyargılarını kabul ettiğini ortaya koydu.

Her 10 beyaz ABD'liden 9'una yakın bir bölümü, zenci bir başkan ile rahat olacağını söylemekle birlikte beyazların yarısını aşkın bir bölümü, Obama'yı başkanlık için "riskli bir tercih" olarak görüyor.

Washington Post ve ABC tarafından yayınlanan araştırmaya göre, ABD halkının yüzde 51'i, ülkedeki ırklararası ilişkilerin "mükemmel" veya "iyi" olduğuna inanıyor. Bunun da 1990 yıllarındaki anketlere göre bir iyileşmeye işaret ettiği belirtiliyor. Ancak bu konuya ilişkin beyazların ve zencilerin görüşlerin arasında 1992 yılından bu yana en büyük uçurumun bulunduğuna da dikkat çekiliyor. Nitekim ırklararası ilişkilerin "kötü" olduğunu düşünen Afrika kökenli Amerikalıların oranı, yüzde 60'ı aşıyor.

Bu arada, ankete katılanlardan yüzde 30'luk bir bölümü, ırkçı önyargılarını olduğunu kabul etti. Bu oran, beyazlar arasında yüzde 30, zenciler arasında yüzde 34 düzeyinde bulunuyor.

Ancak ABD'de ilk defa zenci bir başkan olması olasılığı karşısında halkın büyük bir çoğunluğu olumlu bir tavır sergiliyor. Böylece her 10 beyaz ABD'liden 9'una yakın bir bölümü, zenci bir başkan ile rahat olacağını söylüyor. Buna karşın, beyazların yarısını aşkın bir bölümü, Obama'yı başkan için "riskli bir tercih" olarak görüyor. Beyazların yüzde 43'ü de, Obama'nın etkin bir başkan olarak görev yapabilmesi için yeterli tecrübesi olduğunu düşünüyor.

Haziran ortasında bin 125 yetişkin arasında gerçekleştirilen araştırma, Obama'nın, tüm yetişkinler arasında diğer aday Senatör John McCain'e göre yüzde 6'lık bir üstünlüğe sahip bulunduğunu ancak seçimlerde oy kullanmaları en çok beklenen seçmenler arasında McCain'ın, yüzde 48 destek ile yüzde 1'lik bir farkla önde gittiğini de gösterdi.

(ANKA)