kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice, AKP'ye övgü yağdırdı

AA
"Türkiye'de laiklik önemli ama dindar insanların ülkenin bir parçası olması da önemli" diyen Rice AK Parti'nin yoksullara, kırsal kesimdekilere ve dindar insanlara ulaştığını söyledi..
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye'de iç siyasi gelişmelere ilişkin tartışmalara dahil olmayacaklarını söylediği konuşmasında AK Parti'yi överek, AKP'nin toplumdaki herkesimi sisteme soktuğu yorumunu yaptı. New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuşan Rice, Türkiye'deki siyasi gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kendilerinin AK Parti ile ve eski Dışişleri Bakanı, yeni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile ilişkilerinin mükemmel olduğunu anlattı. AKP'nin getirdiği demokratikleşme gündeminin Türkiye için iyi olduğunu belirten Rice, şöyle konuştu: "Onlar (AK Parti), Kürt kökenli vatandaşlara ulaşarak, son seçimde oylarının büyük bölümünü aldı. Türkiye'de yoksullara ve kırsal kesimdekilere de daha önce hiç yapılmadık biçimde ulaştı. Dindar insanlara ulaştı. Sanırım Türkiye'de laik demokrasi önemli, ancak dindar insanların ülkenin bir parçası olması da önemli. Dolayısıyla onlarla (AK Parti ile) çok iyi ilişkilerimiz var. Şimdi ne yapabiliriz? Sanırım Türkiye'deki demokratik kurumlara desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor. Tabii, mahkemede görülen davaya ilişkin Türkiye'de mevcut tartışmalara dahil olmayacağız. Bu, Türkiye'nin çözmesi gereken bir mesele. Ancak sanırım Türkiye'de reform, demokrasi, laik demokrasi için sesimizi yükseltmeye devam etmemiz gerekiyor."

'BEDEL ÖDENİR'
"En fazlasını Avrupalılar yapabilir. Çünkü Türkiye'ye AB'ye girmesi yönünde adil bir şans tanınmazsa bunun bedelini herkes ödeyecek, Avrupa ödeyecek, ABD ödeyecek. Türkiye üzerinde bir bölünme çizgisi olamaz" diyen Rice, Ortadoğu'da demokrasinin Türkiye'dekine benzeyebileceğini belirterek "Türkiye'de AB'ye girme umudu olmadan (reformlara) devam zor olur" dedi.