kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doç. Dr. Bağlı

Töre katilinin pişmanlığı!

Hüseyin KAÇAR DİYARBAKIR
"Eşimi öldürdüğüm için pişmanım. Çünkü o el kızı. Eğer annem, ablam, kız kardeşim olsaydı. Pişman olmaz, gurur duyardım"..
Türkiye'de ilk kez TÜBİ- TAK'ın desteğiyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığındaki ekibin hazırladığı "Töre ve Namus Adına Cinayet İşleyen Suçlu ve Zanlıların Sahip Oldukları Toplumsal Değer Yargıları ve Bunların Sosyo-Ekonomik Analizi Projesi'' tamamlandı. Ekip en son Ceyhan, Sincan, Çanakkale ve Tekirdağ cezaevleriyle, Ankara Islahevi'nde, töre ve namus cinayetinden hüküm giyen mahkûmlarla görüşme yaptı.

BİLİNEN KLİŞELER YANLIŞ
Doç. Dr. Mazhar Bağlı, töre sorunuyla ilgili olarak, "Bu sorun somut delillere dayandırılmıyor. 'Kot giydi', 'arkadaşının elini tuttu', 'radyo dinledi', 'komşuya gitti', 'sakız çiğnedi', 'mesaj çekti' gibi nedenlerle namus ve töre cinayeti işlendiğini görmedik. Ayrıca kamuoyunda bilindiği gibi 'cinayeti küçük yaştakiler işliyor' ve 'aile meclisi kararıyla öldürüldü' bulgularına da rastlamadık. Kişi kendini sorumlu hissederek cinayeti işliyor" dedi. "İnsanlar ne kadar modern olursa olsun zihninde geleneksellik kavramı var" diyen Bağlı, "Aynı nedenlerle Batı'da işlenen cinayete 'cinnet', Doğu'da ise 'töre' deniliyor. Batıda kişi hukuki kaygılardan dolayı gerçeği gizlerken, Doğu'da kişi işlediği cinayeti anlatmak ve duyurmak için çaba sarf ediyor. Batı'da hukuki, Doğu'da toplumsal kaygılar var" ifadesini kullandı.

'PİŞMANIM, ÇÜNKÜ EŞİM'
Bağlı, cezaevinde karşılaştığı ilginç olayı şöyle anlattı: "Aldatan eşini öldüren mahkûma 'Pişman mısın?' diye sorduğumuzda, şu yanıtı aldık: 'Öldürdüğüm kişi, eşim olduğu için pişmanım. Eğer annem, ablam veya kız kardeşim, yengem, amcamın kızı olsaydı. Pişman olmazdım, yaptığımla gurur duyardım. Eşim olduğu için pişmanım, çünkü o bir el kızı, başkasının kızı olduğu için' dedi."