kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tarihi Erzurum Kalesi kadar eski olan saat kulesi çok şeye tanık oldu. Ancak saati bugünlerde biraz rahatsız ediyor.

131 yıl çaldı şimdi 'çan sesi gibi' diyorlar

İbrahim KARSLIOĞLU SABAH
Tarihi Erzurum Kalesi'ndeki kulede bulunan saatin, halkın "Saat başı kilise çanı gibi çalıyor" şikâyeti yüzünden tamir edilmediği ortaya çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
131 yıl çaldı şimdi 'çan sesi gibi' diyorlar
Tarihi Erzurum Kalesi'nin içinde bulunan ve 6 aydır bozuk olan saatin, vatandaşlardan gelen "saat başı çalan sesi kilise çanını" andırıyor şikâyeti yüzünden tamir ettirilmediği ortaya çıktı. Müze Müdürlüğü yetkilileri, daha önce kaleye ziyarete gelen kişilerin saatin aksamıyla oynayıp, bozduklarını ve saatin iki kez tamir edildiğini, ancak son olarak tamir ettirmek istediklerinde mahalleli ve esnafın ilginç şikâyeti ile karşılaştıklarını söyledi. Yetkililer, kale civarında yaşayan çok sayıda kişinin saat başı çalan sesin kilise çanını andırdığını ileri sürerek şikâyette bulunduğunu, bunun üzerine tarihi saatin tamirinden vazgeçtiklerini belirtti. Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, tarihi Erzurum Kalesi içinde bulunan saat kulesindeki saatin 6 aydır bozuk olduğunu belirtti.

İKİ KEZ TAMİR EDİLDİ
Müze Müdürü şöyle konuştu: "Kulede bulunan saatin aksamıyla oynayan ziyaretçiler, saatin arızalanmasına sebep oluyordu Daha önce iki kez tamir ettirdik. Ziyarete açık olan kuleye çıkan ziyaretçiler saatin iç aksamıyla oynayarak yeniden arızalanmasına sebep oldu. Saati yeniden tamir ettirmek istediğimizde ise kale civarındaki mahallelerde oturan vatandaşlar ile esnaftan şikâyetler aldık. Her saat başında çalan sesin kendilerini rahatsız ettiğini, saatin çıkardığı sesin kilisedeki çan sesini andırdığını söyleyip şikâyette bulundular." Erkmen, ödenek sıkıntısı olduğunu da belirterek, "Halktan da böyle şikâyetler gelince, saati yeniden tamir ettirmeyi uygun görmedik" dedi. Erzurum Saat Kulesi, Saltuklu hükümdarı Emir Muzaffer Gazi zamanında (1124-1132), 1174 yılında İç Kale Camisi'ne minare olarak yaptırıldı. İç Kale'nin duvarına bitişik olan bu minare, aynı zamanda bir gözetleme kulesi görevini yerine getirdi. Tepsi Minare veya kule olarak isimlendirilen saat kulesinin yüksekliği yaklaşık 21 metre. Bu kuleye saatin, 1843'den önce yerleştirildiği sanılıyor. Sultan II'nci Abdülhamit zamanında Müşir Mustafa Paşa'nın Erzurum valiliği sırasında kuledeki kitabenin bir kısmı sökülerek buraya saat kadranı yerleştirildi.

RUSLAR GÖTÜRDÜ
Kırım Savaşı sırasında (1853-1856) Ruslar bu kuledeki saati söküp götürdüler. Sonraki yıllarda 1877'de Londra'da yapılmış olan bugünkü saati, İngilizler hediye etti. Saat Kulesi kare taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli ve kırmızı tuğladan yapılı.
Haberin fotoğrafları